Vida Petrović Škero o stanju u pravosuđu: Lošim reformama stigli smo dovde

"Promene se prave tako da se sve radi na tome da se pravosudna vlast zadrži u rukama druge dve grane vlasti"

24. jula 2019

Predsednica udruženja Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) Vida Petrović Škero, koja je nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Srbije, izjavila je u Novom danu da u društvu postoji konsenzus da stvari u pravosuđu treba promeniti, ali da se po dolasku svake nove vlasti ta želja polako gubi.

„Odnosno promene se prave tako da se sve radi na tome da se pravosudna vlast zadrži u rukama druge dve grane vlasti, da se ne ostvari proklamovano ustavno načelo o nezavisnosti sudske vlasti“, rekla je ona.

Prema njenim rečima politička volja je vrlo bitna, ali ne zavisi sve isključivo od nje.

„Politička volja se ostvaruje tako što se smatra da smo napravili promenu ako napišemo zakon, ali ako ne napravimo uslove da se zakon implementira, ako se pravi samo formalan zakon koji nikada neće dati rezultate ta politička i opšta volja se nikada neće realizovati“, smatra Vida Petrović Škero.

Mora se napraviti ustav, dodaje ona, tako da pogoduje potrebama našeg društva jer, kaže, ono što je savršeno za SAD ili Skandinaviju uopšte ne znači da će biti savršeno za nas.

„Ako pravite loše reforme, onda vas rezultati vode unazad – dobijate organizaciju, kadar, stare predmete i neujednačenu sudsku praksu kao posledicu. Lošim reformama stigli smo dovde“, kaže ona.

Govoreći o nerešenim predmetima, navodi da taj problem raste od 1993. godine i zato ga je sve teže rešiti.

Vida Petrović Škero kaže i da izbor sudija treba izmestiti iz skupštinskog sistema gde politika ima mogućnost velikog uticaja.

Dodaje da se predloženim promenama pronašao novi sistem u ustavu za „veću i lakšu mogućnost pritisaka odnosno uticaja u pogledu izbora pravosudnih funkcionera nego što je to slučaj dosad“.

Vida Petrović Škero podseća da je prethodni ustav donet bez ikakve javne diskusije.

„Niko od sudstva nije znao, pa ni ja kao tadašnji predsednik, šta će pisati. Sudstvo je imalo veoma malo mogućnost za primedbe. Tvrdila sam da je sudstvo kolateralna šteta nekakvih političkih kompromisa“, rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje o neformalnoj grupi Samoodbrana, Vida Petrović Škero je rekla da je deo grupe ljudi, koje veoma poštuje, a koji imaju srodne misli.

„Ljudi koji imaju svoje misli jedan od drugog mogu da uče. Ja sam uvek za to da onaj ko ima kapacitet da da dobru ideju, treba je prihvatiti“, rekla je Vida Petrović Škero.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga