Vida Petrović Škero: Neko želi da se obračuna sa Beljanskim i da uguši slobodu mišljenja

Da li sada svako treba da se zapita da li sme da izrazi svoje mišljenje?

14. nov 2016

Bivša predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović Škero ocenila je danas da Pravni fakultet u Novom Sadu nije imao osnova da poništi doktorat advokatu Slobodanu Beljanskom i ocenila da to pokazuje da neko ima potrebu da se obračuna sa ličnim i profesionalnim integritetom Beljanskog.

Vida Petrović Škero je na konferenciji za novinare u Medijacentru u Beogradu kazala da takav način funkcionisanja pravnog sistema dovodi u situaciju da se svako zapita da li sme da izrazi svoje mišljenje.

Odluka Pravnog fakulteta u Novom Sadu da poništi doktorat Slobodanu Beljanskom je presedan i razlozi za to nisu formalno-pravne prirode, ocenio je advokat Vladimir Beljanski.

On je rekao da po njegovim saznanjima nikada nijedan fakultet na ovaj način poništio nečiji doktorat, pogotovo što se u obrazloženju navodi da je razlog to što nije bilo zateva Beljanskog da brani doktorat.

„Iz toga valjda proizlazi da je bez svoje volje napisao doktorat i odbranio ga“, rekao je Beljanski.

On je ocenio da je doktorat poništen zbog javnih nastupa Slobodana Beljanskog u kojima je kritikovao brojne negativne društvene pojave.

Kao jedan od razloga naveo je i to što je Beljanski sa Upravnim odborom Advokatske komore Vojvodine sprečio pokušaj da jedino studenti sa državnog Pravnog fakulteta u Novom Sadu mogu u daljoj karijeri da se upišu u advokatsku komoru, čime bi taj fakultet dobio monopol.

Ocenjeno je Pravni fakultet pokušao da diskredituje Slobodana Beljanskog i da se na „beskrupolozan način obračuna sa osobom koja poseduje intelektualnu i ljudsku hrabrost da javno izrazi svoje mišljenje“.

Vladimir Beljanski je ocenio da protivljenje poništavanju doktorata nema za cilj da se omogući zadržavanje tog zvanja, pogotovo posle postupka institucije koja ga je dodelila.

„Dopuštanje samovolje, bezobzirnosti i zloupotreba izlaže svakog od nas mogućnosti da uskoro bude žrtva takvog postupanja“, ocenio je Beljanski.

(Beta, foto: Medija centar Beograd) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga