Veterani: Zašto Vlada Srbije ne podržava mirovne inicijative veterana

"Da svojim primerom pokažemo da je dijalog moguć bez obzira što smo se tokom rata gledali kroz nišan. Želeli smo da pokažemo da svaka majka plače na isti način, bez obzira na nacionalnost."

03. sep 2015

Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije (UOS) ocenilo je danas da Vlada Srbije nije iskrena kada govori o potrebi pomirenja naroda u bivšoj Jugoslaviji i navelo da o tome svedoči činjenica da nadležno ministarstvo nije podržalo ideju o mirovnom okupljanju predstavnika organizacija ratnih veterana iz regiona.

Predsednik Udružanja Željko Vukelić rekao je za agenciju Beta da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nije pružilo podršku inicijativi da se ratni veterani iz Hrvatske, BiH i Srbije okupe u petnaestak gradova u Srbiji.

„Ratni veterani najbolje znaju šta je rat, a najbolje znaju i šta je mir. Zbog toga smo želeli da svojim primerom pokažemo da je dijalog moguć bez obzira što smo se tokom rata gledali kroz nišan. Želeli smo da pokažemo da svaka majka plače na isti način, bez obzira na nacionalnost“, kazao je Vukelić.

On je naveo da su veterani takve skupove želeli da organizuju u vreme obeležavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici, jer su bili ohrabreni izjavama predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića o potrebi pomirenja u regionu.

„Sada se pitamo u čemu je problem: da li to činovnici u vladi ne slede politiku njenog predsednika, ili sam premijer nije iskren u svojim izjavama“, kazao je Vukelić.

On je podsetio da su ratni veterani iz Hrvatske, BiH i Srbije još 2010. godine formirali Mirovnu koaliciju ratnih veterana.

Tu koaliciju, pored UOS-a, osnovali su i Udruženje demobilisanih boraca opštine Novi grad – Sarajevo, Boračka organizacija opštine Prnjavor, Udruga hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata općine Nuštar, kao i pojedinci.

Mirovna koalicija ratnih veterana je prilikom osnivanja poručila da sve što radi – radi u službi mira, a protiv nasilja i rata i založila se za kažnjavanje svih koji su počinili ratne zločine, kao i za odavanje pijeteta žrtvama rata.

Željko Vukelić je rekao da ratni veterani mogu pomoći državama u regionu i da pronađu posmrtne ostatke nestalih osoba, kojih je još uvek više od 8.000 na prostoru bivše Jugoslavije.

Objasnio je da su ratni veterani formirali „mrežu“ kroz koju „anonimnim putem“ razmenjuju informacije o mestima za koja znaju da su na njima ukopani ljudi tokom ratova iz devedesetih godina prošlog veka.

Prema njegovim rečima, to može da bude od koristi i za buduću Regionalnu komisiju za žrtve (REKOM), ukoliko bude formirana.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga