Vukelić: Veterani izlaze na izbore kao grupa građana

“Pošto nijedna politička opcija ne želi da nam pomogne, mi ćemo se organizovati kao grupa građana i izaći ćemo na pokrajinske i na lokalne izbore”

05. sep 2015

Savez ratnih veterana izaći će na predstojeće pokrajinske i lokalne izbore kao grupa građana i tako zastupati interese veterana i njihovih porodica, jer nijedna politička partija ne želi da im pomogne da ostvare svoja prava, izjavio je predstavnik tog saveza Željko Vukelić.

“Pošto nijedna politička opcija ne želi da nam pomogne, mi ćemo se organizovati kao grupa građana i izaći ćemo na pokrajinske i na lokalne izbore”, rekao je Vukelić za agenciju Beta.

Tamo gde budu učestvovali u vlasti, dodao je on, omogućiće veteranima i njihovim porodicama da koriste određene beneficije, kao što su popusti na autobuski prevoz, umanjenje taksi za 50 odsto, umanjenje komunalija za 50 odsto, po ugledu na Beograd.

Vukelić je objasnio da Savez ratnih veterana ima odbore u svim gradovima i opštinama u Vojvodini i naveo da ta asocijacija u pokrajini ima oko 40.000 članova.

Prema njegovim rečima, procene su da u Srbiji ima između 500 i 700 hiljada veterana ratova iz devedesetih godina prošlog veka, od čega je u Vojvodini minimalno 200.000.

Dodao je da su sa Savezom ratnih veterana do sada razgovarali predstavnici sedam političkih partija.

“Srpska napredna stranka nas je pitala kako može da nas pridobije da glasamo za njih. Učinite nesto za nas, donesite zakon i mi ćemo pozvati ratne veterane da glasaju za tu političku opciju”, rekao je Vukelić i naveo da do sada niko nije želeo da pomogne veteranima.

Podsetio je da su veterani još 2012. godine podneli Skupštini Srbije Nacrt zakona o pravima ratnih veterana i članova njihovih porodica, ali on nikada nije bio pušten u skupštinsku proceduru.

“Niko nam od 2012. godine nije odgovorio ni na zahtev za prijem povodom razgovora o donošenju zakona, zbog čega smo veoma razočarani i revoltirani. Postoje dve mogućnosti da se izborimo za naša prava: prva je da uzmemo u ruke ono za šta smo vični, što nikome ne ide u prilog. Druga je da uzmemo olovke u ruke”, poručio je Vukelić.

On je najavio da će u sredu predati tužbe za diskriminaciju protiv države za isplatu ratnih dnevnica svim ratnim veteranima i dodao da će tužbe predati sudovima u Novom Sadu i u Subotici.

Željko Vukelić je predsednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, koje je član Saveza veterana Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga