- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vesna Rakić Vodinelić: Hitno izmeniti sastav RIK-a

Članica Republičke izborne komisije (RIK), predstavnica grupe građana „Za Srbiju bez straha“ Vesna Rakić Vodinelić zatražila je danas da se podnese inicijativa predsednici parlamenta za izmenu stalnog sastava RIK-a jer je u njemu više od polovine članova koji podržavaju kandidaturu Aleksandra Vučića.

Ona je rekla da od 17 članova 12 predstavlja stranke koje podržavaju kandidaturu Aleksandra Vučića, što je u suprotnosti sa Zakonom o izboru narodnih poslanika.

Prema odredbama tog zakona, nijedna politička stranka, stranačka koalicija ili druga politička organizacija ne može da ima više od polovine članova u stalnom sastavu svih organa za sprovođenje izbora.

„Nijedna partija ni koalicija ne može imati više od polovine. To je pravilo koje se ne poštuje jer od 17 članova, 12 su predstavnici koalicije koje su predložile Vučića za predsednika“, rekla je Vesna Rakić-Vodinelić.

Prema njenim rečima, i među zamenicima ima devet ili deset onih kojih predstavljaju partije koje podržavaju Vučića.

Ona je istakla da je neophodno da se sastav RIK-a upodobi sa Zakonom.

Na sednici RIK-a, njen predlog, međutim, nije uvršten u dnevni red ali se o njemu na kratko povela rasprava.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da će to telo raditi profesionalno i nepristrasno i napomenuo da RIK ne može da utiče na sastav koji je izabran posle parlamentarnih izbora u aprilu prošle godine.

„Sastav predlažu poslaničke grupe. Nije RIK organ koji predlaže“, rekao je Dimitrijević.

On je rekao i da se desi da u parlamentu prestanu da postoje neke poslaničke grupe i upitao da li to znači da svaki put kada se to dogodi mora da se menja i sastav RIK-a.

„Mi nemamo ovlašćenja time da se bavimo. Poslaničke grupe su te koje predlažu članove i one mogu da pokrenu inicijativu o tom pitanju“, rekao je Dimitrijević.

Vesna Rakić Vodinelić je odgovorila da nije rekla da RIK menja sastav, već da ukaže na kršenje zakona.

„Nisam imala iluziju da će moj predlog biti usvojen, ali smatram da o tome mora da se razgovara na najvišem zakonodavnom telu. Predsednica Skupštine je dala obećanje da će Skupština raditi ako stvar bude hitna, a ovo je hitno“, rekla je Vesna Rakić Vodinelić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!