Vesna Rakić Vodinelić: Broj glasova u petak nije isti kao danas

DJB: Vučić organizovao masovnu krađu glasova na svim onim biračkim mestima na kojima kontrola iz raznih razloga nije bila moguća

09. apr 2017

Članica pravnog tima predsedničkog kandidata Saše Jankovića i članica Republičke izborne komisije Vesna Rakić Vodinelić izjavila je danas da broj glasova u vreći sa izbornim materijalom u koji su u petak imali uvid nije bio isti kao i danas.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da sumnja da su se ti glasovi koji su danas izbrojani nalazili u kutiji u kojoj su bili neupotrebljeni listići, a koje njihovi kontrolori nisu brojali u petak uveče, kada je vršen uvid u izborni materijal sa dva biračka mesta u Novom Pazaru.

„Izražavam ozbiljnu sumnju da je broj glasova koji su prebrojani danas mogao biti na neki način modifikovan“, kazala je Vesna Rakić Vodinelić.

Ona je najavila i da će podneti krivičnu prijavu protiv NN lica i članova biračkog odbora na ta dva biračka mesta u Novom Pazaru, kao i na još nekoliko biračkih mesta.

Isidora Martinenko, koja je bila među onima koji su u petak imali uvid u izborni materijal, rekla je da su na biračkom mestu broj 27 u Novom Pazaru bila 543 glasa, a da je u zapisniku zvanično objavljeno da 1.185 glasova ima Aleksandar Vučić.

Prema njenim rečima, na biračkom mestu 85 oni su izbrojali 749 glasova za Vučića, a u zapisniku je pisalo da je Vučić osvojio 999 glasova.

Ona je kazala i da kada su otvorili džakove za ta dva biračka mesta kutije sa neiskorišćenim glasačkim listićima bile su pune, a da su danas kako im je rečeno dok je RIK prebrojavao glasove bile prazne.

„U petak su te kutije bile oblepljene papirima nismo ih otvarali jer smo imali poverenja da su to stvarno neiskorišćeni glasački listići“, rekla je Isidora Martinenko.

Ona je kazala i da su ih dok su imali uvid nadgledala po četiri predstavnika skupštinskih stručnih službi i da su kod sebe oni koji su iz štaba Saše Jankovića pregledali materijal imali samo papir i običnu grafitnu olovku.

Upitana zašto odmah na licu mesta nisu alarmirali, rekla je da „u tom trenutku nisu imali sa čim da uporede podatke koje su izbrojali“.

Vesna Rakić Vodinelić rekla je da ne postoji zvanični zapisnik o uvidu u petak, da tako nešto nije propisano ni zakonom ni uputstvom o sprovođenju izbora, te da je sve prebačeno na one koji su vršili uvid.

RIK je danas novim brojanjem utvrdio da su na jednom od dva sporna biračka mesta u Novom Pazaru bila četiri glasa više za Vučića nego što je bilo glasačkih listića.

Nakon brojanja, predsednik RIK Vladimir Dimitrijević rekao je da to dokazuje da su notorne laži da su na tim mestima zloupotrebljena 793 glasa, koliko su tvrdili iz izbornog štaba Saše Jankovića.

Izborni štab predsedničkog kandidata Saše Jankovića saopštio je sinoć da su uvidom u džakove sa izbornim materijalom sa 25 biračkih mesta pribavljeni dokazi o teškim neregularnostima izbornog procesa i potencijalnoj krađi 319.000 glasova.

Jankovićev štab je saopštio da je Vučić samo u Novom Pazaru, prema zapisnicima sa dva biračka mesta, dobio 543 glasa (BM 27), odnosno 250 glasova (BM 85) više nego što ih zaista ima prema stanju zatečenom u vrećama sa glasačkim listićima.

Dosta je bilo: RIK krije rezultate izbora po biračkim spiskovima

Dosta je biloPokret „Dosta je bilo“ (DJB) zatražio je danas od Republičke izborne komisije (RIK) i Republičkog zavoda za statistiku da u najkraćem roku dostave podatke o preliminarnim rezultatima predsedničkih izbora sa svih biračkih mesta i da je uvidom u birački spisak u Sjenici ustanovio da su neki od potpisa falsifikovani.

Pokret „Dosta je bilo“ navodi da već danima ne može od RIK-a i od Republičkog zavoda za statistiku da dobije preliminarne rezultate izbora sa do sada obrađenih 99,9 odsto biračkih mesta, i ocenio da na taj način RIK pokušava da onemogući analizu izbornih rezultata.

„Sumnjamo na krađu sličnih razmera kao i u aprilu 2016. godine. Imamo osnovane sumnje da je Vučić, nakon što je obavio kupovinu glasova i preko kapilarnih glasova, bugarskih vozova i strahom naterao ljude da glasaju za njega, odradio i masovnu krađu glasova na svim onim biračkim mestima na kojima kontrola iz raznih razloga nije bila moguća“, navodi se u saopštenju.

Taj pokret je naveo da su u navodnoj izbornoj krađi učestvovale sve članice vladajuće koalicije, a da je jedini način da se otklone sumnje u masovnu krađu glasova, da se svim biračima omogući da preko interneta i onlajn spiska, uz pomoć matičnog broja, provere da li su glasali na ovim izborima.

„Tamo gde nije bilo adekvatne kontrole, a mislimo da se radi o više do 20 odsto uglavnom ruralnih biračkih mesta, glasove za Vučića su upisivali za sve one glasače iz biračkog spiska za koje se znalo da nisu tu i da neće glasati, uz prateće falsifikovanje potpisa“, navodi se u saopštenju.

Kako je naveo u saopštenju, uvidom u birački materijal u Sjenici pokret Dosta je bilo danas je ustanovio da su falsifikovani potpisi i ukradeni glasovi onih koji godinama tu ne žive i nisu ni bili prisutni na glasanju.

„Nakon obaveštenja koje smo dobili od 20 građana Sjenice koji godinama ne žive u tom gradu, izvršili smo uvid u birački spisak i ustanovili da su glasali i uredno potpisali birački spisak“, naveo je u saopštenju pokret Dosta je bilo i dodao da bi rezultat izbora u opštini Sjenica trebalo da bude predmet istrage policije i tužilaštva.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Državne jasle
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga