Vesna Pešić: Vlast nema kandidata jer ne mogu da se smisle

"Kampanja će da bude malo rata - malo mira, mi živimo u neprekidnoj medijskoj montaži"

30. jan 2017

Sociološkinja Vesna Pešić ocenila je da je očigledno da vladajuća stranka nema ozbiljnog kandidata za predsedničke izbore, te da iako se SNS predstavlja kao velika stranka sa velikim brojem kadrova, „sada vidite da je to pustinja“.

„Oni nemaju jednog ozbiljnog kandidata. Sada ta slaba opozicija ima kandidate koji su ozbiljni i uveliko rade. A oni nemaju kandidata i ne mogu da se smisle“, kazala je ona za televiziju N1.

Smatra da je to zbog toga što se predsednički izbori odnose na ličnost.

„Oni nemaju ličnosti u toj stranci. Stoji buket fikusa od ministara iznad njega, on (Aleksandar Vučić) nema nikoga osim sebe. Zamislite u kojoj je strašnoj situaciji. Njemu se ne trči, jer kada je to jedan na jedan, nikada ne znaš kako će to da ispadne“, kazala je Pešić.

Vesna Pešić smatra i da je Aleksandar Vučić već krenuo u predsedničku kampanju, zapitavši „šta je bilo sa Jajincima i gde su svi ti ljudi koji su bili interesantni za BIA“.

„Nekada mi se čini da oni prave totalne idiote od nas. Kampanja će da bude malo rata, malo mira“, kaže Pešić, dodavši da „mi živimo u neprekidnoj medijskoj montaži“.

Uverena je i da Vučić ne bi pobedio u prvom krugu.

Govoreći o kandidatima opozicije, ocenila je da Saša Janković i Vuk Jeremić imaju najviše šanse.

Komentarišući aferu u kojoj se prošle nedelje našao minstar zdravlja Zlatibor Lončar, pošto je lider Nove Srbije Velimir Ilić prvo pokazao fotografiju na kojoj su ministar Lončar i ubijeni šef Zemunskog kriminalnog klana, a onda par dana kasnije još jednu fotografiju, za koju Ilić tvrdi da je takođe slikana u Šilerovoj ulici u Zemunu, Vesna Pešić je ocenila da je ta afera poznata stvar o kojoj se godinama priča, zapitavši „zašto Vučić voli da se okruži ljudima koji imaju mutnu prošlost“.

Ona je navela da su tokom procesa zbog ubistva Zorana Đinđića postojali zaštićeni svedoci koji su govorili o tome.

„Tamo stoji da su Bagzi, Đura Mutavi, koji su bili zaštićeni svedoci, pričali da je on bio na neki način član Zemunskog klana. Da smo mi pristojna zemlja, Tužilaštvo bi otvorilo odmah istragu, ne bi pitalo telefonom Vučića. Te slike su dovoljne. Prvo, on stoji zagrljen sa njim. Drugo, kaže da je sliku napravio u kafiću jer mu je operisao tatu. Gde je operisao tatu? I šta se desilo? Kupio je stan od Sretka Kalinića, čoveka koji melje meso, pa je posle prodao taj stan. Malo mnogo ima koincidencije“, istakla je.

Dodala je da je tragičnije od samog tog skandala destrukcija institucija, zbog izostanka reakcije nadležnih organa.

Govoreći o angažovanju nekadašnjeg člana desničarske organizacije 1389 Miše Vacića u vladinoj Kancelariji za Kosovo, koji je nedavno dobio otkaz, Pešić je ukazala da ne treba da se pravimo „kao da ništa ne znamo“.

„Organizacija 1389 je organizacija koja je uvek bila bliska radikalima. Nije to sada da se oni pred nama pravdaju, oni su njihovi stari prijatelji. Možete samo da izvučete zaključak da je ova vlast duboko kriminogena. Samim tim što ruši institucije“, ocenila je Pešić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga