- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vesna Pešić: Nasilje koje proizvodi vlast može dovesti do krvoprolića

Sociološkinja Vesna Pešić izjavila je večeras da vlast u Srbiji uništava institucije i promoviše nasilje kao metodu političke borbe.

„U Srbiji raste nasilje, u svakoj mesnoj zajednici se pojavljuju neki crni džipovi, noževi, ljudima se preti. Vlast neće ukinuti izbore, ali na šta će ličiti izbore. Profašističke falange idu po mesnim zajednicama i to signalizira opasnost da može da dođe do krvoprolića. I to ne bi bilo čudno, s obzirom da je reč o bivšim radikalima. Ovo je vladavina najgorih“, kazala je Vesna Pešić na tribini u Novom Sadu.

Ona je ocenila da postoji želja da se potpuno uništi opozicija i parlamentarizam u Srbiji i da zavlada totalitarizam.

„Danas imamo školski primer autokratije u Srbiji. Kao da je ukinuta politika u Srbiji. Sve se svelo na to šta će da zviždi kroz glavu Aleksandru Vučiću“, ocenila je Vesna Pešić.

Prema njenim reečima, situacija je komplikovana jer je opozicija u Srbiji praktično prepuštena sama sebi, pošto je EU zauzeta svojim problemima

Ona je predložila da se opozicija dobro organizuje za lokalne izbore i da pokušao da uzme vlast u Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kragujevcu, Nišu. „Moramo se dobro organizovati i krenuti u napad”, poručila je Vesna Pešić.

Ocenila je da Srpska napredna stranka ima veliku mržnju prema Demokratskoj stranci. „Oni pričaju da je sve uništeno pre njih, a oni su bili ti koji su nas zajedno sa Miloševićem uništili devedesetih godina“, kazala je Vesna Pešić.

Republički poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević ocenio je da je nasilje je u Srbiji legitimisano kao sredstvo u politici.

„Ovo je vladavina koja počiva na proizvodnji straha i imamo jasne naznake neskrivenog totalitarizma“, rekao je Pavićević.

On je ocenio da tri aktera moraju da pruže otpor SNS-u, a to su DS, Nova stranka i „građanski angažovani ljudi“ i poručio DS-u da je „dosta bilo izvinjavanja“.

Pavićević je oštro kritikovao ministra policije Nebojšu Stefanovića. „U rukama dokazanog plagijatora je danas poligraf“, kazao je Pavićević.

Predsednik novosadskog odbora DS-a Veljko Krstonošić optužio je gradsku vlast da nije realizovala nijedan jedini projekat koji će unaprediti život Novosađana, već je promovisala mržnju i nasilje prema političkim protivnicima.

Tribinu “Otpor autokratiji – obaveza i odgovornost” organizovali su Demokratska stranka i Nova stranka.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!