Vesna Pešić: Nasilje koje proizvodi vlast može dovesti do krvoprolića

"Sve se svelo na to šta će da zviždi kroz glavu Aleksandru Vučiću“

11. nov 2015

Sociološkinja Vesna Pešić izjavila je večeras da vlast u Srbiji uništava institucije i promoviše nasilje kao metodu političke borbe.

„U Srbiji raste nasilje, u svakoj mesnoj zajednici se pojavljuju neki crni džipovi, noževi, ljudima se preti. Vlast neće ukinuti izbore, ali na šta će ličiti izbore. Profašističke falange idu po mesnim zajednicama i to signalizira opasnost da može da dođe do krvoprolića. I to ne bi bilo čudno, s obzirom da je reč o bivšim radikalima. Ovo je vladavina najgorih“, kazala je Vesna Pešić na tribini u Novom Sadu.

Ona je ocenila da postoji želja da se potpuno uništi opozicija i parlamentarizam u Srbiji i da zavlada totalitarizam.

„Danas imamo školski primer autokratije u Srbiji. Kao da je ukinuta politika u Srbiji. Sve se svelo na to šta će da zviždi kroz glavu Aleksandru Vučiću“, ocenila je Vesna Pešić.

Prema njenim reečima, situacija je komplikovana jer je opozicija u Srbiji praktično prepuštena sama sebi, pošto je EU zauzeta svojim problemima

Ona je predložila da se opozicija dobro organizuje za lokalne izbore i da pokušao da uzme vlast u Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kragujevcu, Nišu. „Moramo se dobro organizovati i krenuti u napad”, poručila je Vesna Pešić.

Ocenila je da Srpska napredna stranka ima veliku mržnju prema Demokratskoj stranci. „Oni pričaju da je sve uništeno pre njih, a oni su bili ti koji su nas zajedno sa Miloševićem uništili devedesetih godina“, kazala je Vesna Pešić.

Republički poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević ocenio je da je nasilje je u Srbiji legitimisano kao sredstvo u politici.

„Ovo je vladavina koja počiva na proizvodnji straha i imamo jasne naznake neskrivenog totalitarizma“, rekao je Pavićević.

On je ocenio da tri aktera moraju da pruže otpor SNS-u, a to su DS, Nova stranka i „građanski angažovani ljudi“ i poručio DS-u da je „dosta bilo izvinjavanja“.

Pavićević je oštro kritikovao ministra policije Nebojšu Stefanovića. „U rukama dokazanog plagijatora je danas poligraf“, kazao je Pavićević.

Predsednik novosadskog odbora DS-a Veljko Krstonošić optužio je gradsku vlast da nije realizovala nijedan jedini projekat koji će unaprediti život Novosađana, već je promovisala mržnju i nasilje prema političkim protivnicima.

Tribinu “Otpor autokratiji – obaveza i odgovornost” organizovali su Demokratska stranka i Nova stranka.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga