Vesna Pešić: Dijalog je obmana, bojkot je jedini odgovor na ukidanje demokratskih izbora

"Dok je na vlasti Aleksandar Vučić nema i neće biti fer izbora, jer u diktaturi slobodnih izbora nema"

10. avg 2019

Sociološkinja Vesna Pešić izjavila je da je dijalog o izbornim uslovima vlasti i opozicije obmana jer, kako je kazala, u Srbiji postoji izborno zakonodavstvo koje se ne poštuje i ne primenjuje.

„Ništa od zahteva se neće ispuniti. Dok je na vlasti Aleksandar Vučić nema i neće biti fer izbora, jer u diktaturi slobodnih izbora nema. Očekivati da će on da odustane od kršenja zakona, izbornog ‘mešetarenja’ i već uvežbanih metoda ‘nepobedivosti’ je naivno i pomisliti“, kazala je Pešić u intervjuu za dnevni list „Danas“ izdanje za vikend.

Vesna Pešić je istakla da je do dijaloga predstavnika vlasti i opozicije došlo na inicijativu „spoljašnjih faktora i samog (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića“ kojima bojkot izbora jednog dela opozicije ne odgovara i dodala da bi za vlast Aleksandra Vučića bojkot predstavljao „moralni šamar“.

„Spoljašnji faktori imaju svoje interese, pa i njima ne odgovara da je njihov sagovornik oko rešavanja kosovskog pitanja diktator koji je ukinuo demokratske izbore u Srbiji. Vučić ne želi da ga tako vide u Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama“, rekla je Pešić.

Ona je rekla da je upravo zbog toga posredničku ulogu preuazela nevladina organizacija „Fondacija za otvoreno društvo“, čije je cilj, kako objašnjava, da se opozicija „privoli da izađe na izbore i da se tekućim dijalogom ublaži polarizovana situacija oko izbora nekakvim kozmetičkim popravkama“.

Bojkot izbora je jedini odgovor na ukidanje demokratskih izbora i Vučićevo bezakonje. Da li u suprotnom očekujete da Vučić ispoštuje uslove za fer izbore? Da ukine sve tabloide i stavi izvan svoje kontrole sve četiri nacionalne frekvencije? Nemojmo se zavaravati, to se naprosto neće dogoditi“, zaključila je Vesna Pešić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga