Vesna Marjanović: Skupština Srbije jednopartijski parlament

"Ako budemo digli ruke od parlamenta, i rekli da nas ne interesuje ništa šta se tamo dešava, za vlast će to biti najbolja moguća situacija

03. avg 2020

Bivša poslanica Demokratske stranke (DS) Vesna Marjanović kazala je danas za Betu da je novi saziv skupštine korak unazad za razvoj demokratije u Srbiji.

„Nažalost ova skupština liči na jednopartijski parlament, i u ovom trenutku je teško prognozirati kako će funkcionisati. Taj parlament je izabran od strane građana koji su izašli na izbore i oni sada imaju pravo da traže od poslanika da zastupaju njihove interese i da rade u javnom interesu“, rekla je Marjanović.

Naglasila je da sada treba da bude cilj i obaveza svih građana, medija i civilnog društva da se što pažljivije motri na rad parlamenta.

„Ako budemo digli ruke od parlamenta, i rekli da nas ne interesuje ništa šta se tamo dešava, za vlast će to biti najbolja moguća situacija jer će onda u jednoj vrsti mraka moći da rade šta god budu želeli“, istakla je Marjanović.

Ona je navela da će Evropska unija i međunarodna zajednica, u nedostatku alternative, pokušati da pronađu način da sarađuju sa parlamentom Srbije.

„Ta saradnja sama po sebi ne mora biti loša, jer je saradnja sa evropskim institucijama jedan od načina da se kontroliše ono što se u skupštini dešava: da li Srbija nastavlja evropski put, da li donosi evropske zakone, da li će predstavnici civilnog društva imati prava da učestvuju u javnim raspravama…“, objasnila je Marjanović.

Po njenim rečima, ovo je nova era u parlamentarnom životu Srbije, za koju „ne može da se kaže da obećava“.

„Ali, to će biti naš jedini parlament, kakav-takav“, kazala je bivša poslanica.

Na pitanje Bete kako vidi održivost novog saziva parlamenta, Marjanović je kazala da bi bilo potrebno da se aktivira neki od mehanizama zakonom predviđenih koji bi parlament raspustio pre isteka mandata.

„Da bi se to desilo, vlada bi trebalo da izgubi većinu ili da se desi neka vanredna situacija zbog koje bi parlament bio raspušten. Treći način je nasilni put, ali je ne vidim da se u ovom trenutku ide tim pravcem i ja lično to nipošto ne bih priželjkivala“, rekla je ona.

Dodala je da mandat parlamenta zavisi i od političkih događaja u Srbiji koji nikada nisu stabilni i predvidivi.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga