VESNA MALIŠIĆ: Patološka poplava laži

"Došli smo do trenutka kada naša javnost više ne može da razazna istinu od laži"

04. avg 2017

Došli smo do momenta kada domaća javnost više ne može da razazna istinu od laži, izjavila je FoNetu urednica nedeljnika NIN Vesna Mališić i ukazala na patološku situaciju sa poplavom laži i ogromnu buku u kojoj nije moguće razložno razgovarati.

Kada je pre godinu i pod dana Oksfordski rečnik stavio postistinu kao ključnu reč te godine, razmišljala sam da smo mi tom fenomenu već dali svoj doprinos, ocenila je Mališić. Ona smatra da je priča o postistini u srpskom političkom društvu doživela „malignu i patološku verziju“, jer „mi nemamo istinu, imamo laž kao istinu“.

Kada govorimo o lažnim vestima, mi govorimo o uspostavljanju laži kao istine. Došli smo do trenutka kada naša javnost više ne može da razazna istinu od laži. To je, čini mi se, patološki trenutak u kome mi živimo i u kome je politika sva od lažnih vesti, objasnila je Mališić.

U Srbiji se čitava politika gradi na lažnim vestima, predočila je ona i to ilustrovala pričom o tome da je Srbija uspešna na svim poljima i da njena ekonomija napreduje kao nijedna u regionu.

A onda premijerka u nekoj kratkoj vesti kaže da će privredni rast biti dva odsto, a ne, kao što je predsednik rekao, tri ili više odsto, napomenula je Mališić.

U Srbiji se vlada lažnim vestima, koje su postale put do birača, konstatovala je Mališić, koja smatra da je najgore to što su mediji postali instrument za proizvodnju i transmisiju lažnih vesti. „Oni čine tu najgoru stvar, oni koji bi trebalo da se bore za istinu. Oni su, u stvari, centar proizvodnje i predstavljanja lažnih vesti“, precizirala je Mališić i naglasila da se na svakoj temi, na osnovu laži, može proizvoditi nova stvarnost.

Pogledajte kako se serijom lažnih vesti ruše politički neistomišljenici. Još je gore što poslanici, ministri i predsednik krše zakon, nepoštovanjem pretpostavke nevisnosti, rekla je Mališić. Ona je napomenula i da u Srbiji razni spin doktori, koji se nazivaju analitičari, razrađuju lažne vesti i objašnjavaju ih javnosti.

Stvoren je čitav sistem, objasnila je Mališić i dodala da su se novinarska udruženja, nažalost, svela na pisanje saopštenja koja se nikoga ne tiču. U krajnjoj liniji, vidimo i sa kakvim lažnim vestima se diskredituje predsednik Nezavisnog udruženja novinara, ilustrovala je Mališić.

Ona je ocenila i da regulatornim telima prolaze „neverovatne stvari, a da ona ne reaguju“, jer su poslušna vlastima i ne interesuje ih istina, nego opstanak. To je jedan od razloga zašto imamo televizije koje su napravljene tako da se samo bave lažnim vestima i spinovanjima. Imamo i tabloide koji se samo time bave, ukazala je Mališić.

Prema njenom stavu, i politika je, kao struka, postala tabloidna, jer se zasniva na spinovanjima, lažnim vestima i diskvalifikacijama. Istina nema kanale kroz koje može da se probije. Ona danas živi u nekoliko nedeljnika, eventualno u nekim portalima, ali ne živi u ključnim medijima, a naročito je nema u komercijalnim medijima, koji se pokazuju kao najbolja poluga svake vlasti, rekla je Mališić.

Prema njenoj oceni, civilno društvo i nevladine organizacije, koje su nekada mnogo uticale na to da se istina o brojnim temama probije u javnost, danas nemaju prostor za delovanje. Ako na televizijama ukinete drugačije mišljenje, ako isključite dijalog, sem takozvanog odobrenog dijaloga, i ako nema načina da kažete bilo šta, a da se ne suočite sa užasnom diskvalifikacijom i napadom kroz tabloide i medije, onda nema pretpostavke da se istina čuje, upozorila je Mališić.

Ona smatra da se istina, ipak, širi kroz društvene mreže i veruje da se put lakše nalazi kada se stiša buka, ali napominje da vlast to zna i zato podiže stravičnu buku da se ne se istina ne bi čula.

Mališić je podsetila i da je prvi čovek aktuelne vlasti u početku nastupio sa tezom da bi društvo trebalo da se menja na bolje i da je to izgledalo kao parafraza onoga što je istinski radio Zoran Đinđić, ali da je, umesto toga, samo učvrstio sve tabloidne i banalne strategije opstanka na vlasti.

Umesto da se menjamo ka razumevanju i dijalogu, imamo patološku situaciju sa poplavom laži i ogromnu buku u kojoj nije moguće razložno razgovarati. U toj atmosferi može da se vlada samo čvrstom rukom, zaključila je Mališić.

(Danas / FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga