- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Veselinović (SzS): Prebijanje studenata je čisti fašizam

Predsedavajući Saveza za Srbiju Janko Veselinović najoštrije je danas osudio incident u kojem je sinoć teško pretučen student Dejan Bagarić i ocenio da je reč o “čistom fašizmu”.

“Ovo što se desilo juče i prekjuče u Novom Sadu, kada su pretučena trojica studenata, jeste nešto što nas uvodi u sledeću fazu vladavine ovog režima. Ovakve stvari se nisu dešavale ni devedesetih godina. Ovo je čisti fašizam i tu nema više šta da se uvija i da se tepa ovom načinu vladavine. Kada zbog političkog mišljenja imamo teško prebijena tri studenta koji su želeli da iskažu svoje mišljenje, onda to ne možemo nazivati drugim imenom”, rekao je Veselinović agenciji Beta.

Dodao je da se iskreno nada, i kao profesor Univerziteta u Novom Sadu i kao čovek koji šest meseci šeta i protestuje sa studentima, da Novi Sad i srpska akademska javnost neće ostati neme na slučajeve prebijanja.

“Ne želim da povlačim paralelu između prebijanja opozicionog lidera Borka Stefanovića tačno pre šest meseci, kada je možda meta bila ciljana da bi se zaplašili lideri SzS, međutim ovde je poruka više nego jasna: treba da se kapilarno zaplaše građani do poslednjeg čoveka. I sada su krenuli da se obračunavaju sa pojedinačnim ljudima sa imenom i prezimenom”, naveo je Veselinović.

On je u ime Saveza za Srbiju obećao da će biti čvrsto uz studente i uz ljude koji izražavaju svoje političko mišljenje i dodao da neće dozvoliti da “i njih i nas zaplaše”.

Veselinović je podržao protest studenata koji je zakazan za utorak u 18 sati, u univerzitetskom kampusu.

SSP: Upozoravamo Vučića da nasilje neće ugušiti proteste, svi odgovorni za nasilje će odgovarati

Stranka slobode i pravde (SSP) navela je današnjem saopštenju da upozorava predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da mu „neće proći ukoliko misli da će mirne građanske proteste ugušiti podstrekivanjem na nasilje“, da „Srbije može da se odbrani“, a da će „svi odgovorni za svaku krvavu košulju i svaku razbijenu glavu odgovarati“.

„Stranka slobode i pravde odgovorno tvrdi da je glavni inspirator nasilja nad ljudima širom Srbije Aleksandar Vučić, te da premlaćivanje Bagarića, kao i dvojice studenata samo dan ranije takođe u novosadskom Univerzitetskom kampusu, oslikava sav kukavičluk njega lično i njegovog režima jer su prebijeni napadnuti iz zasede, s leđa, štanglom i ‘bokserom'“, navodi se u saopštenju.

Ta stanka uputila je zahtev da nadležni organi hitno identifikuju i procesuiraju napadače.

Jedan od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu, student Filozofskog fakulteta i aktivista Demokratske stranke Dejan Bagarić, napadnut je u subotu uveče u Univerzitetskom kampusu i teško pretučen, saopštili su organizatori protesta.

Bagarića su napali njemu nepoznati ljudi, nedaleko od studentskog restorana, oborili ga na asfalt i zadali mu više udaraca, neposredno posle završetka sinoćnjeg protesta u Novom Sadu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!