Veselinović: Rešiti otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije

Srbi i Hrvati treba trezveno da razgovaraju o istoriji, kako im se ne bi desilo da ponavljaju greške iz prošlosti

26. feb 2011

Predsednik parlamentarne grupe prijateljstva Skupštine Srbije i Hrvatskog sabora Janko Veselinović izjavio je u Zagrebu da otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije moraju da se rešavaju kako bi se predupredili sukobi u budućnosti.

“Otvorena pitanja treba raščistiti dok su uslovi za to pozitivni. To je preduslov da se izbegnu sukobi u budućnosti, da naša deca žive normalno i da naši narodi žive u prijateljskim odnosima”, rekao je Veselinović na promociji Zbornika “Hrvatsko-srpska saradnja u politici i kulturi u 20. veku” u Srpskom kulturbom društvu “Prosvjeta” u Zagrebu.

Naveo je da između Srbije i Hrvatske postoji saradnja na različitim poljima, ali je dodao da postoje i otvorena pitanja u brojnim oblastima, poput pitanja granica, povratka izbeglica, sukcesije, tužbe Hrvatske protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, pitanja nestalih lica.

On je ocenio da odnosi između dve zemlje u poslednjih godinu dana idu uzlaznom linijom, ali je dodao da se u poslednje vreme u pojedinim medijima mogu videti stvari koje podsećaju na devedesete godine 20. veka, odnosno da se ponegde može uočiti jačanje nacionalizma.

Veselinović je rekao da treba vise govoriti o pozitivnim primerima saradnje između dve zemlje, a manje o negativnim.

Prema njegovim rečima, Srbi i Hrvati treba trezveno da razgovaraju o istoriji, kako im se ne bi desilo da ponavljaju greške iz prošlosti.

“Bilo je žrtava na obe strane, a krivica za ratne zločine je pojedinačna i ona se ne može predstavljati kao das u celi narodi krivi za počinjene zločine”, rekao je Janko Veselinović, koji je poslanik u Skupštini Srbije.

Davor Pauković iz hrvatskog Centra za politološka istraživanja kritikovao je pojedine političare koji još uvek manipulišu nedavnom prošlošću.

On je kritikovao i izjavu ministra za dijasporu Srbije Srđana Srećkovića, koji je kazao da Srbi treba da budu konstitutivni narod u Hrvatskoj. Pauković je rekao da u građanskim državama svi građani, bez obzira na njihovu nacionalnost, treba da budu konstitutivni i ocenio da izjave poput Srećkovićeve ne doprinesu normalizaciji odnosa između dve države.,

Istoričar iz Novog Sada Darko Gavrilović rekao je da o traumatičnim iskustvima iz nedavne prošlosti treba govoriti kroz dijaloge naučnika i političara iz Srbije i iz Hrvatske.

Predsednik “Prosvjete” Čedomir Višnjić rekao je da su hrvatsko-srpski odnosi dinamička osnova stabilnosti prostora jugoistočne Evrope.

Promociji zbornika prisustvovao je i ambašador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević.

Zbornik koji je sinoć predstavljen u “Prosvjeti” proizašao je iz srpsko-hrvatskog naučnog skupa, koji se svake godine organizuje u Golubiću kod Obrovca u Hrvatskoj.

Najavljeno je da će ovogodišnji, četvrti po redu skup u Golubiću, biti posvećen 20. godišnjici početka rata u Hrvatskoj.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga