Verica Barać je radila naš posao

"Ako je neko svojim radom, hrabrošću i željom za istinom nas novinare terao da pocrvenimo od stida, onda je to bila Verica Barać. Verica je zapravo radila naš posao"

12. apr 2012

Potraga za istinom odlikovala je ceo život Verice Barać, predsednice Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije, izjavio je danas predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović.

Na komemorativnom skupu u Beogradu, posvećenom Verici Barać, Obradović je kazao da su joj mediji najčešće bili jedini saveznik, olakšavajući joj posao tako što su otvarali svoje stranice za njene mnogobrojne bitke.

„Ako je neko svojim radom, hrabrošću i željom za istinom nas novinare terao da pocrvenimo od stida, onda je to bila Verica Barać. Verica je zapravo radila naš posao“, kazao je Obradović.

Kako je istakao Obradović, izveštaji koje je pripremao Savet za borbu protiv korupcije punili su novinske stupce, a Verica Barać je sa radošću prihvatila da postane počasni član NUNS-a, možda zato, dodao je, što je tu i prirodno pripadala.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kazao je da je svako ko je radio sa Vericom Barać znao je da je hrabra, poštena i vredna, a postala je i simbol borbe protiv korupcije za ogroman broj običnih, poštenih ljudi u Srbiji.

Šabić je dodao da je Verica Barać bila saplitana, šikanirana i predmet neviđene negativne medijske kampanje, ali su se novine napunile izjavama poštovanja i priznanja.

Prema njegovim rečima, ono što je radila Baraćeva dovodilo je u pitanje „magove korupcije“, koji su bili u stanju da urade sve da bi štitili svoje interese, ali to je nikada nije pokolebalo u radu.

„Iza Verice Baraće i njenog Saveta ostalo je 80 izveštaja o različitimm predmetima, što je fizički ogromna količina dokumenata, a suštinski još veća. Uz sva silna priznanja i izraze poštovanje na bar 75 tih izveštaja niko nije odbogovorio“, kazao je Šabić.

Novinar lista Republika Olivija Rusovac kazala je da je Verica Barać bila entuzijasta, borac za slobodu i principe javnosti, pravne države i nezavisnosti sudstva.

„Bila je predsednica Saveta koji je osnovan na incijatvu tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića, koji je ubijen kada je dolazio na sednicu Saveta za borbu proti korupcije. Naredni premijeri nisu obraćali mnogo pažnje na rad Saveta“, istakala je Rusovac.

Glavni i odgovorni urednik Republike Zlatoje Martinov kazao je da je Verica Barać bila optimista i da se borila do poslednjeg momenta.

„Trudila se do poslednjeg atoma snage da uradi nešto za ovo društvo“, kazao je Martinov.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać preminula je 19. marta 2012. posle duge i teške bolesti.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga