Verbalni sukob u zgradi Rektorata udruženja Jedan od pet miliona i učesnika kontra-skupa

Predstavnici "Jedan od pet miliona" delili "lažne diplome" prisutnima

13. sep 2019

Studenti iz udruženja „Jedan od pet miliona“ ušli su danas u zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu gde je došlo do verbalnog sukoba i gurkanja sa učesnicima kontra-skupa koji su nakon njih ušli u glavni hol Rektorata.

Predstavnici „Jedan od pet miliona“ koji su ranije najavili da će danas blokirati zgradu Rektorata potom su se zatvorili iza staklenih vrata koja vode na sprat.

U zgradi Rektorata danas je obeležen Dan Univerziteta u Beogradu. Ispred zgrade okupili su se predstavnici udruženja „Jedan od pet miliona“ koji su održali konferenciju za novinare, kao i studenti i građani koji su se predstavili kao „Nezavisna studentska organizacija“.

Nakon završene ceremonije u svečanoj sali Rektorata, zvanice su otišle na koktel u dvorište zgrade gde su predstavnici „Jedan od pet miliona“ delili „lažne diplome“ prisutnima, a nakon toga su i učesnici kontra-skupa ušli u zgradu Rektorata.

Ubrzo nakon toga, došlo je do verbalnog okršaja i gurkanja. Predstavnici „Jedan od pet miliona“ su se zatvorili u holu koji vodi ka višim spratovima, dok su učesnici kontra-skupa ostali ispred vrata portirnice.

Učesnici kontra-skupa vikali su predstavnicima „Jedan od pet miliona“ preko megafona da „to nije način i da je to nasilje“, pozivajući ih da se ponašaju po kodeksu, dok je jedan stariji gospodin vikao „Đilasovi narkomani“.

Jedan od učesnika kontra skupa koji se predstavio kao predstavnik „Nezavisne studentske organizacije“ Novak Azdejković, kazao je za agenciju Beta da su se oni danas okupili ispred Rektorata da kažu „stop nasilju jednog dela opozicije koje traje izvesno vreme“ i čiji se nastavak najavljuje kroz medije.

On je rekao da su se danas okupile nezavisne studentske organizacije, kao i da su se organizovali preko fakulteta, dodajući da je i član Nezavisnog studentskog pokreta.

„Nismo pokušali da upadnemo“, rekao je Azdejković za agenciju Beta i dodao da su oni prijavili skup od 12 do 16 časova.

Valentina Reković, iz organizacije „Jedan od pet miliona“ kazala je da su oni na prošlonedeljnom sastanku sa rektorkom Univerziteta u Beogradu Ivankom Popović izneli zahtev da rektorka u ime Univerziteta u Beogradu na Radio-televiziji Srbije (RTS) zahteva od premijerke Ane Brnabić da razreši ministra finansija Sinišu Malog.

„Član 22. Etičkog kodeksa navodi da je plagijat svaki doktorski ili master rad koji je u delovima ili u potpunosti prepisan“, rekla je Reković.

Ona je navela da Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu i Komisija Fakulteta organizacionih nauka prebacuju odgovornost i da „nemaju hrabrosti da kažu konačnu odluku, a da se rektorka Popović stalno poziva na neke procedure“.

„Mi verujemo da će naše pojavljivanje ovde videti kao podršku da ih branimo od tih pritisaka koje vlast vrši“, rekla je Reković.

Ona je kazala da se na tom sastanku govorilo i o predstojećoj Univerzijadi, koja bi trebalo da se održi ove godini u Srbiji.

„Naš Univerzitet nije na vreme sredio Studentski grad i studentske domove u kojima bi bili smešteni strani studenti pa sada mora da uradi to u vrlo kratkom roku i stoga će mnogi studenti biti iseljeni iz Studentskog grada“, kazala je Reković.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga