Verbalni napad u Kovačici na LGBT aktiviste

Ovaj slučaj još jednom dokazuje da je odnos društva i institucija prema braniteljima ljudskih prava na nezavidnom nivou

28. dec 2015

Parada ponosa Beograd i udruženje Dea Dia iz Kovačice saopštili su danas da su njihovi aktivisti bili na meti verbalnih napada u turističkom naselju Relaks u Kovačici, zbog kojih je policija podnela tri prekršajne prijave protiv napadača.

Incident se desio sinoć oko 19 sati, kada je grupa mladića provocirala Bobana Stojanovića iz Parade ponosa Beograd, koga su mladići pitali „da li se oseća dobro i sigurno u njihovom mestu“, a zatim dobacili da „nikada neće paradirati Vojvodinom“, navodi se u saopštenju.

Nakon toga, uvrede su upućene i ostalim učesnicima seminara uz povike „narkomani“, „strani plaćenici“, „lezbejke“ i „pederi“, kao i niz uvreda na račun fizičkog izgleda, pola i nacionalne pripadnosti, piše u saopštenju.

Dodaje se da aktivisti nisu odgovarali na provokacije, ali su okupljeni mladići nastavili da vređaju, nakon čega su organizatori seminara pozvali policiju.

Navodi se da je policija podnela tri prekršajne prijave, a na pitanje da li će zbog pretnji preduzeti dodatne mere i obezbediti učesnike skupa tokom ostatka noći, policijaci su rekli da će doći „ukoliko bude novih napada“.

“Ovaj slučaj još jednom dokazuje da je odnos društva i institucija prema braniteljima ljudskih prava na nezavidnom nivou. Zbog loše implementacije postojećih zakona i malih ili nepostojećih kazni za počinioce ovakvih dela građani Srbije koji štite ljudska prava nezaštićeni su od napada onih koji se sa njima ne slažu”, ocenjuje se u saopštenju.

Aktivisti Parade ponosa Beograd i udruženja Dea Dia prisustvovali su trodnevnom edukativnom seminaru u turističkom naselju Relaks u Kovačici.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga