Venecuela: Povećanje minimalne zarade za 60 odsto

Radnici sa najnižom zaradom sada će, uz subvencije za hranu, imati plate oko 200.000 venecuelanskih bolivara mesečno, što je oko 45 evra na crnom deviznom tržištu

01. maj 2017

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro naredio je povećanje minimalne zarade za 60 odsto, koje će danas stupiti na snagu, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Radnici sa najnižom zaradom sada će, uz subvencije za hranu, imati plate oko 200.000 venecuelanskih bolivara mesečno, što je oko 45 evra na crnom deviznom tržištu.

To je treća odluka o povećanju plata u 2017. godini, i odnosi se na vladine službenike i vojsku, a doneta je mesec dana pošto su počeli protesti u Venecueli, koji su povremeno nasilni.

Politički analitičari ocenjuju da bi danas kada je Međunarodni dan rada, 1 maj moglo da dođe do nemira pošto je opozicija najavila demonstracije, a pristalice vlade kontra-proteste.

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja ponudio je da posreduje između Madurove vlade i njegovih protivnika, ali je to opozicija odbila, navodi BBC.

Već nekoliko nedelja održavaju se gotovo svakodnevne demonstracije, od kada je Vrhovni sud doneo odluku, koju je kasnije opozvao, da preuzme ovlašćenja parlamenta, a u sukobima s policijom poginulo je najmanje 20 ljudi.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga