Venecijanci podržali otcjepljenje od Rima

Glasanje, koje se finansira iz privatnih izvora, nije politički obavezujuće i Italijanska vlada ga ne priznaje

22. mar 2014

Stanovnici Venecije i obližnjih područja glasali su za otcjepljenje od Italije u referendumu održanom na internetu.

Više od dva miliona stanovnika regije Veneto glasalo je na referendumu, koji je održan tokom sedmice, a 89 posto birača je podržalo nezavisnost.

Referendum je bio nezvaničan.

Vlada u Rimu saopćila je da neće priznati rezultate, ali organizatori glasanja poručili su uoči referenduma, da će, ako ishod bude onakav kakvom se nadaju, to biti prvi korak ka nezavisnosti.

Franco Tonello pravi je Venecijanac. Njegova porodica u tom gradu živi više od 500 godina. Zbog toga na njegovoj kući stoji zastava bivše pomorske sile Mletačke republike, umjesto italijanskih boja.

Tonello je kazao: „Naš grad je nekada bio centar jednog carstva, a sada je nerazvijen zato što je naše bogatstvo u rukama države i ne raspodjeljuje se pravedno“.

Tonello je jedan od stotina hiljada stanovnika Venecije i regije Veneto, koji su glasali na nezvaničnom referendumu jer žele otcjepljenje od Italije i ponovno proglašenje nezavisne države, javlja reporter Al Jazeere Claudio Lavanga.

„Venecija je bila centar moćne republike koja je postojala hiljadu godina. Od kada je 1866. postala dio Italije, nezadovoljstvo prema Rimu neprestano raste“, izvijestio je Lavanga.

Umor od trošenja

Turizam i razvijena industrija učinile su Veneto jednim od najbogatijih italijanskih regija. U mreži pokreta za nezavisnost, koja je organizirala glasanje, kažu da je umorna od trošenja novca njihovih poreznih obveznika na druge dijelove zemlje.

Gianluca Busato, organizator referenduma, rekao je: „Žrtve smo otvorene pljačke. Svake godine, Veneto plaća 70 milijardi eura poreza. Od toga 20 milijardi krade italijanska država i taj novac se ni na koji način ne vraća Venetu.“

Ipak, ne žele svi otcjepljenje od Italije.

„To je besmisleno. Živimo u Evropskoj uniji, zašto bismo željeli nezavisnost?“, upitao je jedan Venecijanac.

Njegova sugrađanka je kazala: „Moja porodica želi da glasam za nezavisnost, ali nisam sigurna da je to prava stvar“.

Glasanje, koje se finansira iz privatnih izvora, nije politički obavezujuće i Italijanska vlada ga ne priznaje.

Ali, organizatori tvrde da imaju pravo na samoopredjeljenje i žele da venecijanski lav u budućnosti sam raspolaže svojim bogatstvom.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga