Veljić: U Raciji ubijeno više od 4.000, a ne 1.300 Novosađana

On je ocenio da je broj žrtava Racije namerno minimiziran posle Drugog svetskog rata zbog „lažnog bratstva i jedinstva”, kao i zbog „prizemnih ljudskih sujeta”.

23. jan 2011

Predstavnik Udruženja građana „Racija 1942.” Aleksandar Veljić izjavio je danas da je u fašističkoj Raciji 1942. godine mađarska okupatorska vojska pobila više od 4.000 Novosađana, a ne oko 1.300, kao što se to uobičajeno spominje.

Veljić je na pomenu žrtvama Racije na novosadskom kupalištu Štrand, uz obalu Dunava, rekao da je Racija „jedan od najstrašnijih genocida u istoriji sveta”.

„Ona nas opominje i danas da ako zaboravimo taj zločin, on može da nam se ponovi”, kazao je Veljić i dodao da je zbog toga geslo današnje komemoracije bilo „Ako zaboraviš – ponoviće se”.

„Ponoviće se nama i ovom gradu. Stoga, zaboravu nikada ne smemo da predamo utvrđene činjenice o broju naših pogubljenih sunarodnika i sugrađana, kao ni naše velikane koje smo izgubili u Raciji i koje ćemo od ove godine sve više pominjati da ih otrgnemo od zaborava”, naveo je Veljić.

On je ocenio da je broj žrtava Racije namerno minimiziran posle Drugog svetskog rata zbog „lažnog bratstva i jedinstva”, kao i zbog „prizemnih ljudskih sujeta”.

Prema njegovim rečima, u Muzeju holokausta u Budimpešti navodi se da je najmanje 2.600 Srba pobijeno u Novosadskoj raciji i najmanje 1.260 Jevreja.

„To minimiziranje broja žrtava je jedna falsifikovana istorija, koja je poturena i koja se još uvek održava”, ocenio je Veljić i dodao da se u zvaničnim dokumentima ne spominju ni Nemci ni Mađari koji su pobijeni, a ne spominje se ni da su ubijani i pripadnici drugih nacionalnosti.

Aleksandar Veljić je autor više knjiga o Raciji, u kojima dokazuje da je u tom zločinu ubijeno više od 4.000 Novosađana.

Ove godine u Novom Sadu su održane ukupno četiri komemoracije povodom obeležavanja Racije iz 1942. godine.

U petak su komemoraciju održale gradske i pokrajinske vlasti, a danas, odvojeno,  Srpska pravoslavna crkva, Srpski narodni pokret (SNP) „Svetozar Miletić” i Udruženje građana „Racija 1942.”

Gradske i pokrajinske vlasti, kao i Srpska pravoslavna crkva pomene su održali na Keju žrtava Racije, a SNP „Svetozar Miletić” i Udruženje „Racija 1942.” na Štrandu. Jevrejska opština se priključila komemoracijama koje su održane na Keju.

Mađarska okupatorska vojska ubijala je Novosađane pucnjevima u potiljak, a zatim su ubijene bacali pod led Dunava.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga