Veljanovski: RTS ne emituje manjinske programe i krši zakon

Evropski standardi, kad su mediji u pitanju, vidljiviji u zakonima nego u praksi

30. okt 2015

Profesor Fakulteta političkih nauka iz Beograda Rade Veljanovski izjavio je danas da Radiotelevizija Srbije ne poštuje svoju zakonsku obavezu, jer ne emituje programe na manjinskim jezicima.

“Interesi nacionalnih manjina su važni. Za razliku od Radiotelevizije Vojvodine, RTS nema programe na jezicima nacionalnih manjina, iako je ta obaveza striktno propisana u zakonu”, rekao je Veljanovski na okruglom stolu u Novom Sadu.

On je ocenio da se javni servisi u Srbiji nisu do kraja transformisali iz državnih televizija u javne servise i dodao da u Zakonu o javnim servisima nedostaje odredba kako se obavlja javna kontrola u javnim medijskim servisima.

Prema njegovim rečima, medijsko tržište u Srbiji je tek u povoju, a u zemlji ima više medija nego što jedno ovakvo tržište može da podnese.

Veljanovski je ocenio da su u Srbiji evropski standardi, kad su mediji u pitanju, vidljiviji u zakonima nego li u praksi.

Dodao je da, kada su mediji u pitanju, mora da se vodi i računa o regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima.

“Mi nemamo dobru saradnju ni sa Hrvatskom, ni sa Bosnom i Hercegovinom ni sa Crnom Gorom. Politički pogledi su se nažalost prelili i u medijske”, kazao je Veljanovski.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga