Veljanovski: Dubravka Stojanović objektivno gleda na prošlost

"Kada jednoj ulici koja je bila Zagorska dajete ime četnika koji je izvršio atentat na Pavelića imate dvostruki cilj"

01. avg 2020

Profesor Fakulteta političkih nauka penziji Rade Veljanovski izjavio je da istoričarka Dubravka Stojanović objektivno gleda na prošlost kada govori o promenama naziva ulica u Beogradu i da bi bila velika sreća kada bi oni koji odlučuju više slušali takve ljude.

Komentarišući nameru vlasti u Beogradu da promeni imena ulica dobijena po toponimima iz SFRJ, kao i promenu imena Zagorske ulice u Ulicu Blagoja Jovovića, Veljanovski je rekao da su se u gradskoj skupštini mogle čuti uvrede na račun istoričarke Dubravke Stojanović, koja, prema njegovom mišljenju, objektivno gleda na prošlost.

„Ja sam o tome govorio, bio sam jedini protiv njih, da ne treba da razgovaramo o tome ko je bio Pavelić i NDH, kao da je ova vlast prva otkrila ko su bili zločinci. Nije tačno uvek smo učili ko je bio Pavelić. Kada jednoj ulici koja je bila Zagorska dajete ime četnika koji je izvršio atentat na Pavelića imate dvostruki cilj“, rekao je Veljanovski za N1.

Podsetio je da se ta olica nalazi u Zemunu, gde živi mnogo Hrvata. „U Zemunu žive Hrvati, oni su naši građani, mi ne smemmo revanšističkim metodama da se služimo, jer jedan od argumenata Vesića je da se u Hrvatskoj prave romansirane biografije o Paveliću, to rade privatna lica ne znam baš da li stoji država iza toga. Mnogi ljudi koji žive u Srbiji došli su sa tih područja na koja ih podsaćaju ti toponimi. To je ksenofobično, neprijateljski odnos prema drugačijem, neprijateljski i prema našim građanima koji imaju uspomene“, smatra Veljanovski.

Kada je u pitanju obeležavanje godišnjice Oluje u Hrvatskoj, Veljanovski je rekao da je to delikatno pitanje, jer podseća na događaje kojih se mnogi sećaju, kao i da postoje traumatična sećanja.

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će potpredsednik Vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), Boris Milošević, prisustvovati proslavi godišnjice akcije „Oluja“, a da će potpredsednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ići na obeležavanje zločina koji je počinjen nad Srbima u Gruborima. Predsednik SDSS Milorad Pupovac kaže je da još nije doneta definitivna odluka o odlasku predsednika Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Borisa Miloševića u Knin.

„Ako postoji dogovor da predstavnik srpskog naroda ode u Knin, a Hrvat da dođe na mesto gde su stradali Srbi to je dogovor. Treba mirno i hladne glave, tu strasti ne pomažu mnogo. Ako je hrvatska vlast prihvatila da predstavnik srpskog naroda bude potpredsednik Vlade to je pružena ruka srpskom narodu. Greše oni koji postavljaju pitanje šta će Srbin tamo da slavi. Ne treba da slavi ništa i ne može da slavi jer se dogodila velika tragedija. Mnogi Srbi žive u Hrvatskoj i treba da žive i dalje i moraju da učine gest da se približe jedni drugima. Izostaje podsećanje na jedan detalj, u Kninu se dogodila destabilizacija u kojoj su učestvovali predstvanici srpskog naroda, to je balvan revolucija, znamo šta su radili tamo Arkan, Babić, Martić, treba podržati sve gestove da se približe jedni drugima“, rekao je.

Na komentare da će to biti izdaja ako se pojavi tamo, Veljanovski kaže da se izraz izdaja toliko izlizao da nema pravo značenje.

„Ja sam uveren da Miloševiću neće biti lako, da će mu biti najteže ako se pojavi i siguran sam da to neće učiniti iz ličnih razloga već u ime etničke zajednice kojoj pripada. Ta vrsta prekora nije dobra, jer to znači ostaviti stanje kakvo jeste, a to ne može nikome da koristi, naročito ne narodu koji je manjinski u jednoj državi„, smatra Veljanovski.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga