Velikić: Uznemirava način ukidanja nagrade NBS

Ukidanje nagrade NBS za najbolju knjigu među najčitanijim izdanjima u bibliotekama izazvalo je burne reakcije u javnosti, pa i ocene da je razlog za to - podrška Velikića kandidaturi dosadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića na predsedničkim izborima

28. feb 2017

Nagrađivani pisac Dragan Velikić, čiji je roman “Islednik” najčitaniji u mreži javnih biblioteka Srbije u 2016. godini, izjavio je povodom ukidanja nagrade Narodne biblioteke Srbije za najbolju među najčitanijim knjigama, da ga pre svega uznemirava način na koji je to učinjeno – par dana uoči uručenja i bez suvislog objašnjenja, po modelu najnižeg partijsko-birokratskog delovanja.

“U čitavoj priči oko Nagrade Narodne biblioteke Srbije jedino me uznemirava način na koji je cela stvar izvedena; već je primećeno do koje mere je neumesno zvanično ukinuti nagradu nekoliko dana pre uručenja, a simptomatičan je i izostanak bilo kakvog suvislog objašnjenja. Ne kažem da je tako nešto neuobičajeno za ovo naše društvo, ali uznemirava kada se model najnižeg partijsko-birokratskog delovanja prenosi u milje Narodne biblioteke, književnosti i kulture. To se tako ne radi”, naveo je Velikić u kratkoj izjavi, koju je prenela njegova izdavačka kuća Laguna.

Velikić je najavio i da neće biti prisutan u NBS 28. februara, kada će biti obeležen dan te ustanove kulture, a u okviru programa proslave bio je planiran i razgovor sa njim na temu “Najčitanija knjiga u 2016. godini”.

Velikićev roman “Islednik”, za koji je dobio NIN-ovu nagradu za 2016. godinu i time postao jedan od retkih dvostrukih dobitnika tog književnog priznanja, bio je najčitanija knjiga u bibliotekama u Srbiji u protekloj godini.

Knjige Velikića prevedene su na 15 svetskih jezika, zastupljen je u domaćim i inostranim antologijama, a dobitnik je i niza drugih nagrada za književno stvaralaštvo.

Najčitanije knjige u javnim bibliotekama uglavnom su do sada proglašavane i najboljim, na osnovu glasova žirija koji je razmatrao naslove na listi najtraženijih izdanja.

Ukidanje nagrade NBS za najbolju knjigu među najčitanijim izdanjima u bibliotekama izazvalo je burne reakcije u javnosti, pa i ocene da je razlog za to – podrška Velikića kandidaturi dosadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića na predsedničkim izborima.

Upravni odbor NBS saopštio je 24. februara da je nagradu za najčitaniju knjigu godine statistički utvrđivala Zajednica matičnih biblioteka Srbije, a da je NBS samo formalno uručivala to priznanje, te da su u više navrata menjani kriterijumi i propozicije za njeno dodelјivanje. NBS je najavila da će nastaviti da sprovodi anketu među javnim bibliotekama Srbije i objavlјivati spisak deset najčitanijih knjiga, a povodom ukidanja nagrade se više neće oglašavati.

Prošle godine je nagradu za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka u 2015. godini dobio Filip David, za roman “Kuća sećanja i zaborava”, za koji je dobio i NIN-ovu nagradu i koji je bio i najcitanija knjiga u bibliotekama u 2015. Svečanost uručenja nagrade za najbolju knjigu obeležena je Davidovim ograđivanjem od prisustva predsednika Srbije Tomislava Nikolića – zbog neslaganja sa politikom koju vodi još od 90-ih.

Budući da više nema nagrade za najbolju knjigu, NBS od ove godine uvodi novu praksu da “svoju reč biblioteci daruje po jedan istaknuti poslenik kulture”, a to će ovom prilikom biti Ivana Dimić, dobitnica NIN-ove nagrade za 2016. godinu.

Na proslavi Dana NBS govoriće i upravnik te ustanove Laslo Blašković i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Tradicionalno će biti uručena i nagrada “Janko Šafarik” u oblasti bibliotekarstva, koju je dobio Milorad Vučković, bibliograf savetnik i načelnik Cenra za uzajamnu katalogizaciju Srbije. Vučković je nagrađen za izuzetan doprinos razvoju i modernizaciji bibliotečko-informacionog sistema koji se ogleda u uspostavlјanju sistema uzajamne elektronske katalogizacije i povezivanju biblioteka u jedinstven sistem.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga