„Veliki kavez“ za kineske hrišćane

U Kini živi oko 50 miliona hrišćana. Većina njih svoju veru praktikuje u tajnosti, jer su zvanične crkve pod kontrolom države. Upravo takvim hrišćanima preti maltetiranje, državna represija i zatvor

08. jan 2014

Pastor Jun je prvi put svog četvorogodišneg sina video kada je oslobođen iz radnog logora 1988. godine. Naime, ovaj sveštenik je pune četiri godine bio zatvoren zbog optužbe da je „kontrarevolucionar“. Jun je bio je na slobodi do 1991, a onda je ponovo dospeo u logor, ovaj put zbog „ometanja državnog poretka“ i „subverzije“. Treći put je uhapšen 1997. godine. Ali, tada je uspeo da pobegne. Na kraju svoje avanture, dobio je azil u Nemačkoj. Njegova biografija „Građanin neba“ prevedena je na 50 jezika i jedan je od svetskih bestselera kineske književnosti.

„Kućne crkve“ i ilegala

Jun je bio vođa jedne protestantske crkve u severnokineskoj provinciji Henan. U pitanju je bila takozvana „kućna crkva“ gde se vernici okupljaju privatno. Nasuprot tim zajednicama hrišćana, u Kini postoje i državne crkve koje je kineska Komunistička partija uspostavila 50-tih godina dvadesetog veka – reč je o Katoličkom patriotskom udruženju i Protestantskom patriotskom pokretu „trostruke samostalnosti“. Pri tome se misli na samoupravu, samostalno održavanje, i samostalno misionarenje. Stvaranjem ovih udruženja, komunisti su želeli da izoluju crkve od stranih uticaja. Za mnoge hrišćane, uticaj političara je jednostavno preveliki.

Pastor Jun takođe ne želi da se poveže sa tim crkvama „Na čelu zvanične crkve nisu bili hrišćani, već komunisti, koji su verovali u marksizam“, seća se Jun. Hrišćani poput njega su osnivali – i još uvek osnivaju – kućne crkve. One nisu zvanično registrovane, niti ih država priznaje – i zbog toga su ilegalne.

Kućna crkva Šouvang u Pekingu ima preko 1.000 članova. Tolerisali su je mnogo godina, ali od 2011. stvari kreću nizbrdo – članovi crkve se uznemiravaju i šikaniraju. Pastor i starešine nalaze se u kućnom pritvoru već više od dve godine, kaže osnivač organizacije Čajna Ejd Bob Fu. Sedište te organizacije je u Americi, a njen zadatak je borba protiv progona hrišćana.

Čak i zvanično priznate protestantske crkve nisu pošteđene. Nedavno je uhapšen pastor Patriotske crkve u Pujangu, Džang Šaoje. Bob Fu tvrdi da je ovaj propovednik postao meta vlasti, jer je pokušao da zaštiti svoje vernike od samovolje i progona državnih institucija. Između crkve i države navodno ima sve više sukoba, ne samo zbog verskih sloboda, već i zbog prisilnog iseljavanja i korupcije.

Hrišćanstvo cveta

Uprkos teškoćama, broj hrišćana u Kini raste. Pojedini autori špekulišu da u toj zemlji ima preko sto miliona pripadnika hrišćanske vere. Nacionalni zavod za religijske poslove tvrdi da u Kini ima oko 23 miliona registrovanih protestanata, jedna od studija za socijalne nauke tvrdi da još najmanje 45 miliona protestanata svoju veru praktikuje u kućnim crkvama.

Broj katolika u Kini se procenjuje na oko 12 miliona, kaže otac Anton Veber iz katoličkog centra za Kinu u mestu Sv. Avgustin u Nemačkoj. Broj „zvaničnih“ katolika je šest miliona, što znači da ih u ilegali ima otprilike koliko i u državnim crkvama. Kina nema zvanične odnose sa Vatikanom, i ne priznaje njegovu nadležnost nad katolicima u Kini. Međutim, otac Veber smatra da se tu radi samo o teoriji.

U praksi – gotovo svi kineski katolici osećaju se usko povezani sa papom, a poglavari katoličke crkve u više navrata su posećivali Kinu od 1991. godine. „Oni se mole za papu. Oni žele da mu ostanu verni, i to ne važi samo za one u ilegali već i za katolike u državnoj crkvi“, tvrdi ovaj sveštenik. Doduše, otac Veber istovremeno naglašava da to nije uvek bilo tako. Bilo je i trenutaka kada molitve za papu nisu bile dozvoljene.

Verovanje u papu je opasno

Doduše, ljudi koji danas zvanično pokažu vernost papi takođe mogu da zapadnu u ozbiljne teškoće. To pokazuje slučaj Ma Dakina, koji je prošle godine postavljen na položaj zvaničnog biskupa katoličke crkve u Šangaju. Problem je nastao kada je i Rim priznao Maa kao biskupa. Naime, ovaj klerik je najavio da će se odvojiti Katoličkog patriotskog udruženja i zbog toga je odmah stavljen je u kućni pritvor.

Oni koji se ne pokoravaju, doživljavaju maltretiranje, kaže otac Veber. Najčešće su na meti katolički i protestantski sveštenici. „Neki od njih su osuđeni na zatvorske kazne. Drugi se maltretiraju ili završe u kućnom pritvoru, ili ih prisiljavaju da posećuju kurseve koji se graniče sa ispiranjem mozga.“

Sveštenici ilegalnih crkava se najčešće se lišavaju slobode, kaže otac Veber. On navodni primer biskupa Lua Guandonga iz dioceze Jiksijan, koji je nedavno preminuo u starosti od preko 90 godina. Ovaj sveštenik je 30 godina bio u zatvoru. Oslobođen je 1981, ali je ostao pod strogim nadzorom, a od 1997. se skrivao. „Lu je odbio bilo kakav kompromis sa ustanovama“, kaže Veber, koji zna za još mnogo sličnih sudbina.

„Veći kavez“

Kardinal Hongkonga Cen Ce-kjun upoređuje slobodu verovanja u Kini sa kavezom. „Kavez je kavez. Svejedno je da li je mali ili veliki, čak i kada je veoma veliki – ptica u kavezu nije slobodna“, rekao je nedavno Cen. I zaista, reforma privrede i otvaranje Kine prema svetu donekle su popravili situaciju. Hrišćanske manifestacije se u pojedinim regionima mahom tolerišu. Što se tiče politike Komunističke partije prema religiji, kako tvrdi Bob Fu, nema temeljnih promena.

Pastor Jun danas živi u Frankfurtu i održava kontakt sa svojom evengelističkom crkvom u Henanu preko Interneta. Jer u Kinu ne sme da se vrati.

(Tjan Mjao/Darko Janjević, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kuda?
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga