Veliki antifašistički skup u Novom Sadu

Većina u jednoj zemlji odgovorna je za manjinu

23. okt 2014

Oko 1.500 građana Novog Sada i drugih gradova, kao i aktivista nevladinih organizacija, učestvovalo je na današnjem velikom antifašističkom skupu u Novom Sadu, sa kojeg je poručeno da je „većina u jednoj zemlji odgovorna za manjinu i treba da ih zaštiti“.

Skup je organizovan zbog napada na objekte građana albanske nacionalnosti nakon nereda na utakmici Srbija-Albanija, kao i zbog pojačanog delovanja desničarskih i fašističkih organizacija u Srbiji i Vojvodini.

Predstavnik Vojvođanskog građanskog centra Željko Stanetić, poručio je sa skupa da fašizam u Novom Sadu prepoznaje svakodnevno, jer Kulturni centar Novog Sada vodi „čovek koji je u svađi sa umetnošću i kulturom, jer je romskom paru oduzeto dete zato što nije bilo dovoljno tamno, jer su oterani mladi stranci i razbijani prozori Omladinskog kluba CK13“.

„U poslednje vreme fašizam je prosipan sa stranica novina, iz glava raznih političara, i onda se prelio na radnje naših komšija. Zato ja danas nosim majicu ‘ne diraj mi komšiju’ i to je moja osnovna poruka sa ovog skupa“, kazao je Stanetić.

Novinar Teofil Pančić rekao je da ne veruje da aktuelna vlast iskreno stoji iza antifašističkih vrednosti, jer kada se pojavi povod za masovan protest građana kakav je danas održan u Novom Sadu, ona „nikada ne radi ono što je njena dužnost“.

„Ne verujem njihovom deklarativnom i ulickanom antifašizmu, antifašizmu koji nije potkrepljen sopstvenom biografijom, ne verujem antifašizmu četničkog vojvode, ni čoveka koji je izjavljivao da za jednog našeg treba ubiti 100 njihovih, ko god bili naši i njihovi“, kazao je Pančić.

On je upozorio da je ista situacija i u gradskoj vlasti u Novom Sadu, jer je deo vladajuće većine stranka Treća Srbija, koja se prema njegovim rečima „javno hvali svojim vezama sa ekstremno desničarskim partijama širom Evrope“.

Ana lalic„Ne mogu da verujem vlasti ni na državnom ni na lokalnom nivou, koja u svakom trnutku potvrđuje sve suprotno, i zato je važno da pustimo glas i ne dozvolimo joj da kidnapuje pojam antifašizma i radi sa njim šta hoće, jer tako dopuštamo da ispadnemo budale“, dodao je Pančić.

Predstavnica organizacije Žena u crnom Marija Perković, poručila je da, nakon sedam godina kada je u Novom Sadu održan sličan antifašistički skup, građani ponovo moraju da protestuju iako se garnitura vlasti sada promenila.

„Iako se stranke menjaju, ista ideološka matrica, započeta pred ratove u bivšoj Jugoslaviji, i dalje opstaje i sve je čvršća. I aktuelna vlast i opozicija štite isključivo svoje stranačke interese i interese ekonomske elite“, poručila je Perković.

Ona je rekla da i vlast i opozicija „vitlaju“ nacionalističkom ideologijom uz pomoć Crkve, i „time osnažuju profašističke snage, koje ugrožavaju ljude drugačijeg imena, seksualnosti, boje kože, vere ili političkog mišljenja“.

Upozorila je, da je za napad na Albance proteklih dana u Vojvodini kriv sistem, odnosno kapitalizam, koji proizvodi „ratove među ljudima, polovima i protiv radničke klase“.

„Da li imamo dovoljno smelosti da kažemo da je fašizam dete kapitalizma. Ko ne želi da govori o kapitalizmu, mora da ćuti i o fašizmu. Da li imamo smelosti da izaberemo demokratski socijalizam“, zapitala je Perković.

Skupu su se pridružili i Aktivisti Panonske aktivističke organizacije PAOR koji su oko devet časova ujutro krenuli peške iz Zrenjanina u Novi Sad, aktivisti i građani iz Beograda, Sombora i drugih gradova Vojvodine.

Antifa racijaSedam nevladinih organizacija iz Vršca takođe je organizovalo protestu šetnju zbog napada na pekare u Vlasništvu Albanaca u toj opštini, čime su se želeli pridružiti protestu u Novom Sadu.

Skup u Novom Sadu organizovala je koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, a na njemu je obeležena i 70. godišnjica oslobođenja Novog Sada od fašizma polaganjem venca na Spomenik žrtvama racije.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar.

Učesniku skupa oteta zastava Vojvodine

Jednom od učesnika skupa u toku šetnje dva mladića otela su zastavu Vojvodine iz ruke.

Oni su se potom udaljili, uz nacistički pozdrav.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga