Velike bečke izložbe u prvoj polovini godine

Bečki muzeji u prvoj polovini 2014. godine priređuju uzbudljiv program za ljubitelje umetnosti

06. jan 2014

Bečki muzeji u prvoj polovini 2014. godine priređuju uzbudljiv program za ljubitelje umetnosti. Beč i Berlin u umetničkom poređenju, sva Šileova dela u Muzeju Leopold i sećanja na Svetsku izložbu 1873. godine – evo pregleda najznačajnijih izložbi.

Izložba „Faberže. Carski zlatar“ u bečkom Muzeju istorije umetnosti od februara nudi jedinstven uvid u fascinantni svet ruskog zlatarstva. Prvi put u Austriji će moći da se vide 150 dragocenosti iz moskovskog muzeja Kremlj.

Polazna tačka izložbe „Beč – Berlin“, koju organizuje Belvedere u saradnji sa Berlinskom galerijom od 14. februara, jesu odnosi, razlike i sličnosti te dve secesije oko 1900. godine. Između ostalog moći će da se vide dela Ota Diksa, Georga Grosa, Jozefa Hofmana, Egona Šilea.

Bečka Kuća umetnosti od 27. februara posvećuje obimnu retrospektivu austrijskom fotografu Andreasu H. Bitesnihu (1964). On je izazvao međunarodnu pažnju pre svega zahvaljujući skulptorskom pristupu ljudskom telu i savršenoj postavci svetla u akt-fotografijama.

Izložba „Albertina – rođenje svetske zbirke“ od 12. marta predstavlja remek-dela iz doba dvorskog baroka za vreme Marije Terezije preko revolucijskih godina u Americi i Evropi do ponovnog snaženja konzervativnih monarhija nakon Bečkog kongresa. Vrhunsko delo ove zbirke je čuveni akvarel Albrehta Direra iz 1502. godine.

Izložba „Šile. Umetnik i njegov/i kolekcionar/i“ od 21. marta prvi put kompletno predstavlja celokupni inventar dela ovog umetnika po kojem je Muzej Leopold poznat širom sveta. Čine ga preko 40 slika, preko 180 akvarela i crteža, zatim brojne fotografije i više od 200 pisama i rukopisa.

Bečki Muzej postavkom „Eksperiment metropola – 1873: Beč i Svetska izložba“ od 15. maja podseća na radikalni preokret koji je grad doživeo nakon rušenja gradskih zidina od 1860-ih godina. Bečka Svetska izložba 1873. godine bila je prva u jednoj zemlji nemačkog govornog područja i najveća do tada.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga