Velika studija danskih istraživača: MMR vakcina i autizam nisu povezani

Cilj istraživača je bio da se posebno pozabave kritikama vakcine kao što je tvrdnja da su pojedine grupe dece podložnije autizmu pošto prime MMR vakcinu

05. mar 2019

Vakcina protiv malih boginja, zauški i rubeola ne izaziva autizam, navodi se u velikoj studiji koja predstavlja pokušaj da se razuveri sve veći broj skeptika usred epidemije boginja, piše Gardijan.

Sumnje u vezi s vakcinom MMR pobudio je gastroenterolog Endrju Vejkfild, koji je 1998. izneo hipotezu da ona ima veze sa autizmom. Simptomi bolesti često počnu da se ispoljavaju otprilike u vreme kada se vakcina daje detetu, odnosno između 12. i 15. meseca života. Toj teoriji je oduzet kredibilitet, a Vejkfildu je kasnije zabranjeno da se bavi medicinom. Međutim, sumnje u bezbednost vakcine su se i dalje širile, naročito preko društvenih mreža.

Unicef je u petak upozorio da je epidemija boginja dostigla šokantne razmere širom sveta i da se širi među nevakcinisanom decom. Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je oklevanje da se deca vakcinišu jedna od deset najvećih opasnosti po zdravlje.

Naučni rad u časopisu Anali interne medicine, koji objavljuje Američki koledž lekara, napisali su danski istraživači, koji su i 2002. radili na jednoj od ključnih studija čiji je cilj bio da se ospori veza između MMR i autizma. NJihov najnoviji rad obuhvata 6.517 slučajeva autizma, što je do sada najveći broj među 650.000 dece prema popisu danskog stanovništva, koje su pratili deset godina. Dr Anders Piter Hvid iz Državnog instituta u Kopenhagenu je rekao: „Tu studiju iz 2002. je objavio Medicinski žurnal Nove Engleske, ali njome nije opovrgnuta ideja da vakcina uzrokuje autizam. Sećam se da je pre par godina čak Donald Tramp u predsedničkoj kampanji tvitovao o vakcinama koje uzrokuju autizam.“

Cilj istraživača je bio da se posebno pozabave kritikama vakcine kao što je tvrdnja da su pojedine grupe dece podložnije autizmu pošto prime MMR vakcinu. Istraživači su proučavali decu čiji su brat ili sestra autistični, kao i onu s većim faktorom rizika za autizam zbog, na primer, starijih roditelja. Takođe su istraživali da li ima više slučajeva autizma među decom koja su primila neku vakcinu pre MMR-a. Protivnici MMR-a su takođe izneli tvrdnje o „grupama“ regresivnog oblika autizma, koji uzrokuje vakcina. Sve ove teorije su testirane u studiji, rekao je Hvid, i pokazalo se da su lažne.

„Nismo našli uporište za hipotezu o povećanom riziku od autizma nakon primanja vakcine MMR među danskom decom širom zemlje, nema ni uporišta za hipotezu da je MMR vakcina okidač za autizam u osetljivim podgrupama koje su karakteristične po faktorima rizika iz porodice ili iz životne sredine, a nije pronađena ni podrška za grupisanje slučajeva autizma u specifičnim vremenskim periodima nakon primanja MMR vakcine“, navodi se u objavljenom naučnom radu.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga