Velika podrška osnivanju Vojvođanske inicijative za EU

Pastor: Uvesti instituciju slobodne stolice za NVO u Skupštinu Vojvodine

17. mar 2016

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor podržao je danas formiranje Vojvođanske inicijative nevladinih organizacija za EU i rekao da pokrajinski parlament u sledećem sazivu treba da uvede instituciju slobodne stolice, koja će biti namenjena predstavnicima civilnog sektora.

Pastor je na konferenciji „Vojvođanska inicijativa za EU – partnerstvo civilnog i javnog sektora“ u Skupštini Vojvodine rekao da bi preko institucije slobodne stolice predstavnici civilnog sektora mogli slobodno da učestvuju i da doprinesu radu skupštine i da tako odigraju ulogu korektivnog faktora politike.

Prema njegovim rečima, Skupština Vojvodine preko svojih odbora treba da bude aktivnije uključena u proces evropskih integracija Srbije.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević kazala je da postoje specifične oblasti u kojima Vojvodina može da da svoj doprinos.

„Naše iskustvo u saradnji sa civilnim društvom je ogromno pozitivno iznenađenje za mene. Važne su nam ekspertize i analize civilnog društva koje mogu veoma da pomognu u pregovaračkom procesu. U tom kontekstu pozdravljamo i formiranje Vojvođanske inicijative za EU“, kazala je Tanja Miščević.

Direktorica Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković kazala je da partnerstvo institucija sa nevladinim organizacijama iz Vojvodine može da bude veoma korisno, jer Vojvodina već ima razvijenu prekograničnu saradnju sa članicama EU Hrvatskom, Mađarskom i Rumunijom.

Šef Sektora za EU integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat podržao je Vojvođansku inikcijativu za EU i rekao da je uvek dobro imati informacije od ljudi sa lokala ili iz pokrajine, jer oni daleko bolje poznaju situaciju na terenu nego centralne institucije.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov rekao je da je logično što je civilni sector iz Vojvodine odlučio da fomira Vojvođansku inicijativu za EU i ocenio da je ta pokrajina najevropski deo Srbije.

NVO iz Vojvodine formirale su Vojvođansku inicijativu za EU 9. marta u Novom Sadu, s ciljem da se artikulišu interesi građana te pokrajine u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

“Smatramo da na ovaj način možemo da zastupamo interese građana Vojvodine, da delujemo ne samo prema institucijama već i prema javnosti, kao i da kreiramo ambijent i uslove da interesi građana pokrajine budu mnogo više nego dosad zastupljeni u pregovaračkom procesu Srbije sa EU”, rekao je tada direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

Vojvođansku inicijativu za EU formirali su Centar za regionalizam, Novosadska novinarska škola, Zelena mreža Vojvodine, Asocijacija potrošača Srbije (APOS), Centar lokalne demokratije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond Panonija i Pokret gorana Vojvodine, a dosad su joj se pridružile 32 nevladine organziacije.

U okviru ove inicijative formirane su i radne grupe pa će tako radnu grupu za pregovaračko poglavlje 10, koje se tiče informacionog društva i medija, predvoditi Novosadska novinarska škola, a poglavlje 11, koje se tiče poljoprivrede, predvodiće Zelena mreža Vojvodine.

Radnu grupu za poglavlja 12 i 28, koja tretiraju problematiku zaštite potrošača i zdravlja, bezbednosti hrane i fitosanitarne politike predvodiće APOS, dok će radnu grupu za poglavlja 19, 20 i 22, koja tematizuju socijalne politike i zapošljavanja, preduzetništvo i industrijske politike predvoditi Centar lokalne demokratije.

Radnu grupu za pravosuđe i osnovna ljudska prava, za pravdu, slobodu i sigurnost, odnosno za poglavlja 23 i 24, predvodiće Nezavisno društvo novinara Vojvodine, poglavlje 25 i 26 posvećeno nauci, istraživanju, obrazovanju i kulturi Građanski fond Panonija, a zaštitu životne sredine predvodiće Pokret gorana Vojvodine.

Centar za regionalizam biće odgovoran za rad sekretarijata Vojvođanske inicijative za EU.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga