Velika pobeda evropske Vojvodine

Prema preliminarnim rezultatima izbora za Skupštinu Vojvodine, stranke koje se zauzimaju za što bržu integracij…

25. maja 2008

Ko će nositi vojvođansku zastavu?Prema preliminarnim rezultatima izbora za Skupštinu Vojvodine, stranke koje se zauzimaju za što bržu integraciju u EU osvojile su i treći uzastopni mandat u pokrajinskom parlamentu.
Prvi mandat osvojila je koalicija DOS, koja je na izborima na jesen 2000. godine dobila 118 od ukupno 120 poslaničkih mesta.
U drugom mandatu većinu u Skupštini Vojvodine činili su Demokratska stranka sa 38 mandata, Savez vojvođanskih Mađara sa 11, Pokret snaga Srbije sa sedam i koalicija „Zajedno za Vojvodinu–Nenad Čanak“ sa šest mandata.
Tu koaliciju podržavalo je još nekoliko manjih stranaka i grupa građana.
Prema preliminarnim rezultatima koje je večeras saopštio Pokrajinski odbor Demokratske stranke, „Lista za evropsku Srbiju, DS, G17 – Boris Tadić“ u budućem sazivu parlamenta imaće 64 od 120 mandata.
Srpska radikalna stranka imaće 25 mandata, dok je u prošlom sazivu imala 35 poslanika.
Mađarska koalicija imaće devet poslanika, umesto 11, koliko je u prošlom sazivu samostalno imao Savez vojvođanskih Mađara.
Prema preliminarnim rezultatima, koalicija „Zajedno za Vojvodinu–Nenad Čanak“ imaće šest mandata, umesto sedam koliko je imala do sada.
Šest mandata imaće i Socijalistička partija Srbije koja je u prošlom sazivu imala osam poslanika.
Pokret snaga Srbije neće imati poslanike u novom sazivu, a Liberalno–demokratska postaće parlamentarna stranka u Vojvodini i imaće jednog poslanika.
Koalicija DSS–NS imaće šest poslanika, a DSS je samostalno u prošlom sazivu imao pet poslanika.
Grupe građana dok će u ovom sazivu Skupštine Vojvodine imati ukupno pet mandata.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Potop
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga