„Velika koalicija“ je ipak moguća

SNS histerično pokušava da smeni vojvođansku vlast, a o beogradskoj se i ne govori

17. avg 2013

Sastanak predsednika SNS Aleksandra Vučića i predsednika DS Dragana Đilasa posvećen saradnji Republike i Beograda u vezi s projektom „Beograd na vodi“ može biti nagoveštaj mogućnosti saradnje dve najveće rivalske partije u budućnosti, ocenjuju za Danas poznavaoci domaće političke scene.

S druge strane, Zoran Babić, funkcioner SNS, kaže za naš list da taj susret ima značaja samo iz ugla realizacije projekta „Beograd na vodi“, dok od demokrata juče nismo uspeli da dobijemo komentar na ovu temu.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, komentariše za Danas da ne isključuje mogućnost stvaranja „velike koalicije“, odnosno formiranja vlade DS i SNS u bliskoj budućnosti.

– Teško je reći da li je razgovor Vučića i Đilasa bio isključivo tehničke prirode, ali moguće je da SNS i DS zajednički formiraju narednu vladu. Ozbiljne kalkulacije o „velikoj koaliciji“ postojale su još u vreme kada je DS bila znatno snažnija nego sada, pa bi Vučiću bilo lakše da sarađuje sa DS koja se „okrunila“. Pitanje je kako bi izgledala njihova vlast, ali Vučić bi u Đilasu mogao da dobije saveznika za rešavanje teških pitanja, uključujući one iz socijalnog domena – smatra Popov.

Nedim Sejdinović, predsednik IO Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kaže za Danas da uprkos činjenici da se „dugo i jalovo“ spekuliše o „velikoj koaliciji“, tu mogućnost ne treba odbaciti ni posle svega što se u međuvremenu desilo.

– SNS histerično pokušava da sruši vojvođansku vladu, dok se o smeni beogradske vlasti i ne govori, iako bi to bio značajno lakši posao i veći „plen“. Vučić i Đilas trebaju jedan drugome, između ostalog i zato što imaju ozbiljnih problema u svojim strankama – tvrdi Sejdinović.

Zoran Babić kaže za Danas da „iz ugla gospodina Vučića i SNS taj susret omogućava realizaciju projekta koji je započeo SNS, a koji će unaprediti kvalitet života i obezbediti posao za veliki broj građana Beograda“.

– Nama je bitna realizacija projekta, a ne politička sujeta. Za SNS je svetinja sve ono što omogućava bolji život građana. Imao sam zadovoljstvo da detaljnije istražim projekat „Beograd na vodi“ i uveren sam da neće ostati mrtvo slovo na papiru – ističe Babić.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga