- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Velika izložba vojvođanske umetnosti u Beču

Velika izložba vojvođanske umetnosti “Slutnja, krv, nada” biće postavljena od 13. novembra u Kunstlerhausu u Beču i na njoj će se predstaviti više od 70 umetnika iz Vojvodine, koji su stvarali u proteklih stotinu godina, najavljeno je danas.

Izložba će biti postavljena na oko 2.000 kvadratnih metara prostora u prestižnoj bečkoj galeriji, kazala je direktorica novosadske Galerije Bel Art Vesna Latinović na konferenciji za novinare u Pokrajinskoj vladi.

Autor izložbe Sava Stepanov rekao je da je izložba koncepcijski podeljena na tri segmenta, tako da njen prvi deo čini postavka “Milan Konjović na raskršćima srpske umetnosti” u kojoj će, uz Konjovićeve, uporedo biti prikazani i radovi umetnika iz istorije slikarstva, od 1914. do 1990. godine. Druga celina biće postavka “Fatalne devedesete”, a treću čini postavka posle 2000. godine, “Tranzicija u umetnosti – umetnost u tranziciji”, naveo je Stepanov. Prema njegovim rečima, dela umetnika na ovim prostorima uvek su nastajala između slutnje, krvi i nade, tokom “nesrećnog” 20. stoleća.

Stepanov je naveo da će u prvom segmentu biti predstavljena dela Milana Konjovića, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Ivana Radovića, Arpada Balaža, Zore Petrović, Milenka Šerbana, Jožefa Ača, Boška i Zorana Petrovića, Ankice Oprešnik, Pala Petrika, Milivoja Nikolajevića, Slavka Matkovića, Atile Černika, Boš i Boša, Verbumprograma, lasla Kerekeša, Milenka Prvačkog, Dobrivoja Rajića, Dušana Todorovića, Branke Janković, Vere Zarić.

U drugom segmentu biće predstavljena dela Zorana Pantelića, Rastislava Škuleca, Dragana Rakića, Igora Antića, Zvonimira Santrača, Balinta Sombatija, Andreja Tišme, Mire Brtke, grupe Apsolutno.

U trećem segmentu biće predstavljena dela Milana Blanuše, Gorana Despotovskog, Bosiljke Zirojević, Ljubomira Vučinića, Stevana Kojića, Nataše Teofilović, Jelene Bulajić, Andreje Ivanović, Korine Gubik, Andreje Palašti, MP arta, Multifleksa i drugih, naveo je Stepanov.

Dodao je da izložba predstavlja dokaz da u Vojvodini rade umetnici koji mogu da učestvuju na velikoj svetskoj sceni.

Stepanov je rekao da bi voleo da izložba bude organizovana i u više gradova u Srbiji, ali je dodao da kod nas nema dobre galerijske infrastrukture za tako velike projekte.

Autori koncepta izložbe su Vesna Latinović i Peter Cavrel (Zawrel), producent izložbe je Galerija Bel Art, koproducent Kunstlerhaus, a izložbu su podržali Pokrajinski sekretarijat za kulturu i vlada grada Beča.

Pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić rekao je da je ova izložba odlična prilika “da pokažemo ko smo i šta smo”, u vremenu rijaliti šou programa i trač rubrika, “gde nema mesta za kulturu”.

Izložba će u Beču biti otvorena do 4. januara 2015. godine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!