Velika Britanija dobila svoj FBI

Nacionalna agencija za kriminal će se baviti organiziranim, privrednim i cyber kriminalom te nadzorom granica i borbom protiv zlostavljanja djece

08. okt 2013

U Velikoj Britaniji od ponedjeljka postoji nova agencija za borbu protiv kriminala, a objavljena je i nova strategija za borbu protiv teškog organiziranog kriminala, koji zemlju košta oko 24 milijarde funti (oko 28,5 milijardi eura) godišnje i prijetnja je državnoj sigurnosti.

U srcu novog i čvršćeg pristupa, kako je to najavila Vlada, Nacionalna agencija za kriminal, koju su mediji nazvali britanskom verzijom američkog Federalnog istražnog biroa.

Agencija će se baviti organiziranim, privrednim i cyber kriminalom te nadzorom granica i borbom protiv zlostavljanja djece. Direktor NCA Keith Bristow obećao je novi odnos s privatnim sektorom.

Kazao je da će tražiti da bankari rade kao neplaćeni „specijalci“, prenosi Hina.

Kriminal se mijenja

„Do sada se nismo dovoljno usredotočili na organizirani kriminal“, rekla je britanska ministrica unutrašnjih poslova Theresa May.

„Organizirani kriminal se mijenja, postaje sve raznolikiji, postaje internacionalan i online. Kriminal se mijenja pa se i naša reakcija mora promijeniti“, dodala je.

Nova strategija obuhvata četiri smjernice britanske borbe protiv terorizma: progon, prevencija, priprema i zaštita.

Prema riječima ministrice May, nije cilj veći broj slučajeva, nego nesmiljeno razbijanje kriminalnih bandi.

„Organizirani kriminal prijetnja je državnoj sigurnosti“, kazala je ministrica May.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga