- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Veličanstveni Balaševićev koncert

Više desetina hiljada građana okupilo se sinoć na koncertu poznatog novosadskog kantautora Đorđa Balaševića na Trgu slobode, koji je nosio naziv “Panonska mornarica NS u matičnoj luci” i koji je trajao tri i po sata.

Bile su zakrčene sve ulice koje vode ka Trgu slobode, a takve gužve ne pamte se još od vremena antimiloševićevih protesta iz septembra 2000. godine.

Građani su u rekama pristizali na centralni novosadski trg, bilo ih je iz svih krajeva Srbije, ali i iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore…

Među transparentima je bila i poruka iz Sarajeva: „Tvoj steg u svakom gradu je gde ti se neko raduje – Sarajevo”, što je asocijacija na Balaševićevu pesmu „Živeti slobodno”.

Prostor trga je bio ograđen na prilazima iz okolnih ulica, a na tim tačkama radnici obezbeđenja kontrolisali su posetioce, kako ne bi uneli stvari koje su zabranjene za unošenje na javni skup.

Tokom koncerta bilo je uposleno 150 redara, a radili su i policija, vatrogasna služba, hitna pomoć, kao i komunalna policija.

Balašević je koncert otvorio pesmom „Noć kad sam preplivao Dunav”. Bio je vidno uzbuđen i srećan zbog ogromne posete na Trgu slobode, a koncert je „začinio” svojim prepoznatljivim dosetkama.

Članovi benda bili su obučeni u mornarske uniforme, a sam pevač je povremeno na glavu stavljao kapetansku mornarsku šapku.

„Panonska mornarica” svirala je gotovo tri i po sata, sve do iza ponoći, kada je Balašević čestitao rođendan svome sinu Aleksi.

Dodao je da je koncert zakazan za 5. maj, jer je to ujedno proslava njegovog rođendana, rođendana njegove supruge i sina, kao i godišnjice njihovog braka, kao „i svih ljudi koji slave rođendane, bilo kojeg dana u godini”.

Balašević se često obraćao Novom Sadu i Novosađanima, da bi na kraju koncerta poručio: „Ovo je pravi Novi Sad. Novi Sade, ne daj se bitangama, kada do sada nisi”.

Koncert je zatvorio starom pesmom „Odlazi cirkus”, s početka osamdesetih godina prošlog veka. Tokom svirke, bend je publiku praktično proveo kroz celu Balaševićevu karijeru, od „Panonskog mornara” i „Oprosti mi, Katrin”, preko „Priče o Vasi Ladačkom”, pesme „Neki novi klinci”, „Devojke sa čardaš nogama”, „Ćaletove pesme” pa do novijih pesama, kao što je „Noć kad je Tisa nadošla”.

Publika je pevala sve vreme sa bendom, uz brže pesme je igrala u ritmu čardaša, a uz sporije su na sve strane goreli upaljači.

Balašević je nastupio na velikoj bini, sa ozvučenjem koje je, kako je objasnio, radila ista ona firma koja će raditi i ozvučenje za sutrašnju svirku „Metalike” u Beogradu.

Po centru grada na više lokacija bili su postavljena veliki video-bimovi, pošto značajan broj posetilaca nije mogao ni da vidi binu zbog velike gužve.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!