Vedomosti: Južni tok više nije potreban

"Sada je prioritet izgradnja gasovoda ne u Evropi, nego u Aziji"

27. nov 2014

Rusija će graditi gasovod Južni tok samo ukoliko Evropi bude potrebno smanjenje rizika koje nosi tranzit gasa kroz Ukrajinu, izjavio je danas ruski ministar za ekonomski razvoj Aleksej Ulokajev, prenosi ekonomski dnevnik Vedomosti onlajn.

„Ako te potražnje ne bude, nećemo ga graditi“, rekao je Ulokajev. „Ali, u tom slučaju, rizik kršenja garancija isporuka treba da prezume na sebe onaj ko odbacuje takvu mogućnost“, dodao je ruski ministar.

Vedomosti onlajn u tekstu pod naslovom „Južni tok više nije potreban“ navodi da se eksperti sa njim slažu, jer je za Rusiju sada prioritet istočni pravac, odnosno Kina i da u uslovima krize ima smisla odbaciti Južni tok kao suvišnu infrastrukturu.

Taj ekonomski dnevnik piše i da u Ministarstvu energetike Rusije za sada ne komentarišu situaciju, a da su u Gaspromu odbili da komentarišu izjavu Ulokajeva.

U Gaspromu, kako piše dnevnik, kažu da je projekt u aktivnom stadijumu, da se vode pripremni radovi za izgradnju kako ispod mora, tako i na nadzemnom delu.

Šef Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Rusije Konstantin Simonov izjavio je da se u sadašnjoj kriznoj situaciji postavlja pitanje prioriteta.

„Sada je prioritet izgradnja gasovoda ne u Evropi, nego u Aziji“, rekao je Simonov.

Prema njegovim rečima, Ulokajev predstavlja finansijsko-makroekonomski blok, i njegova logoka se razlikuje od logike Gasproma. „Njegova logika je da treba minimizirati troškove za infrastrukturu“, dodao je Simonov.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga