Većina Španjolaca želi da kralj abdicira

Šezdeset i dva posto Španolaca želi da kralj Juan Carlos abdicira i preda krunu sinu Felipeu, a jedva svaki drugi sada podupire monarhiju

07. jan 2014

Šezdeset i dva posto Španolaca želi da kralj Juan Carlos abdicira i preda krunu sinu Felipeu, a jedva svaki drugi sada podupire monarhiju. Pokazuju to rezultati ispitivanja koje je objavio list desnog centra El Mundo na dan kada kralj slavi 76. rođendan.

Šezdeset i šest posto ispitanih ima „dobro ili vrlo dobro“ mišljenje o princu, koji ima 45 godina, dok ih 57 posto misli da bi mogao popraviti sliku monarhije.

U tri godine popularnost Juana Carlosa neprestano pada, velikim dijelom pod učinkom istrage protiv njegova zeta Inakija Urdangarina, supruga njegove kćeri Cristine. Urdangarin je optužen za pronevjeru 6 milijuna eura javnih sredstava, ali oboje niječu bilo kakvu krivnju.

U proljeće 2012. kralj je Španjolcima uputio javne isprike iz bolnice u kojoj je hospitaliziran nakon pada tijekom lova na slonove u Bocvani, skupom putovanju koje je šokiralo zemlju u krizi.

Juan Carlos je prije uživao veliku popularnost među Španjolcima koji su smatrali da je pridonio demokratskoj tranziciji nakon pada diktature. Stupio je na vlast 22. studenoga 1975., dva dana nakon Francove smrti.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kuda?
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga