Većina policajaca u CG misli da je biti gej – bolest

Više od polovine policajaca u Crnoj Gori smatra da je homoseksualnost bolest, ali isto toliko njih veruje i da je različita seksualna orijentacija lična stvar pojedinca koji ima pravo da je javno iskazuje

13. maj 2013

Više od polovine policajaca u Crnoj Gori smatra da je homoseksualnost bolest, ali isto toliko njih veruje i da je različita seksualna orijentacija lična stvar pojedinca koji ima pravo da je javno iskazuje, pokazatelji su najnovijeg istraživanja u Crnoj Gori na ovu temu.

Istraživanje je provedeno 2012. godine među policajcima Uprave policije Crne Gore, a provela ga je nevladina organizacija Juventas, jedna od aktivnijih na polju prava LGBT populacije.

Svaki treći policajac smatra da se seksualna orijentacija može promeniti lečenjem, a većina je protiv održavanja Parade ponosa.

Anketa ukazuje i da preko 70 odsto policajaca smatra da policija treba da štiti učesnike parade, a svaki peti bi voleo da bude u obezbeđenju skupa takve vrste.

Mali procenat anketiranih opravdava verbalno nasilje nad pripadnicima drugačije seksualne orijentacije, dok bi velika većina njih, 86 odsto, zaštitila napadnutog homoseksualca.

Vlada je nedavno usvojila strategiju za unapređenje kvaliteta života LGBT populacije kojom namerava da se bori protiv svih oblika diskriminacije osoba drugačije seksualne orijentacije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga