Većina građana BiH podržava integraciju u EU

Po mišljenju većine ispitanika, najznačajnije prednosti članstva u EU i dalje su stvaranje većeg broja radnih mjesta, te garancija stalnog mira i političke stabilnosti

10. maj 2013

Pristupanje Europskoj uniji podržava 82 posto građana BiH, jedan je od rezultata istraživanja javnog mnijenja koje je u prvom tromjesječju ove godine provela Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH, javlja Fena.

To je pet posto više u odnosu na istraživanje iz januara 2012.

Po mišljenju većine ispitanika, najznačajnije prednosti članstva u EU i dalje su stvaranje većeg broja radnih mjesta, te garancija stalnog mira i političke stabilnosti.

Najveći nedostatak integracije u EU bh. građani vide u visokim troškovima života i iznosima poreza u Evropskoj uniji, što je za skoro 20 posto izraženiji stav u odnosu na istraživanje iz 2012.

Polovina bh. građana smatra da je borba protiv korupcije najznačajnija oblast reformskog djelovanja u BiH.

Kad je riječ o ulasku Republike Hrvatske u EU, 56 posto ispitanika smatra da će to imati pozitivan uticaj na BiH, a povećana potražnja za radnom snagom i sigurnost granice označeni su kao najpozitivniji efekti.

Istraživanje je provedeno CATI (Computer assisted telephone interview) metodom na reprezentativnom uzorku na nivou BiH, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga