Veći deo opozicije bojkotuje Skupštinu Vojvodine

"Do sada smo bili u fazi pasivnog otpora, a sada počinje aktivna faza"

13. feb 2019

Većina opozicionih poslaničkih grupa bojkotovala je sednicu Skupštine Vojvodine, prateći potez kolega u Narodnoj skupštini. U radu Pokrajinskog parlamenta na strani opozicije učestvovala je jedino Srpska radikalna stranka.

Liga socijldemokrata Vojvodine, poslanička grupa DS-DSHV i Stranka moderne Srbije odlučili su da ne budu deo današnje sednice, uz napomenu da će za svaku sledeću donositi zasebnu odluku o bojkotu.

Kao glavne razloge navode uzurpaciju institucija, odsustvo slobode medija i govor mržnje koji je u velikoj meri prisutan u društvu.

Poslanička grupa „Alternativa za Vojvodinu“ jedina je najavila bojkot plenarnog rada sednice i rada parlamenta do kraja mandata. Napominju ipak da će ostati aktivni u postavljanju poslaničkih pitanja.

„Do sada smo bili u fazi pasivnog otpora, a sada počinje aktivna faza. Želimo da razvijemo sve vrste neposrednog razgovora sa narodom. Neke probleme, koji ne mogu da se nađu na dnevnom redu Skupštine Vojvodine, prezentovaćemo tamo gde se dešavaju, a neke ovde, u skupštinskom holu“, rekao je član Alternative za Vojvodinu i član Narodne stranke Borislav Novaković.

Nekoliko poslanika iz te političke opcije raširilo je u skupštinskom holu transparent sa porukom „1 od 5 miliona – poslanici Skupštine Vojvodine“.

Stranka moderne Srbije najavila je da će dnevnice koje do kraja mandata budu dobijali za učešće u radu skupštinskih odbora i sednica, uplatiti na račune nezavisnih medija, za početak na račune portala „Krik“ i „Birn“, jer žele da podrže slobodno i istraživačko novinarstvo.

Opozicione stranke u Skupštini Vojvodine navele su i da će u izborima učestvovati samo ako budu omogućeni fer uslovi. Za Ligu socijaldemokrata Vojvodine to je poštovanje minimalnih medijskih sloboda i poštovanje izbornih zakona, što kažu, do sada nije bio slučaj. Demokratska stranka traži da se ažurira jedinstveni birački spisak i da se mediji ravnopravno otvore prema opoziciji, kao i prema poziciji.

„Neće biti dovoljno samo obećanje da će ovo biti urađeno. Mora proći određeno vremena bi se videlo da se to zaista i primenjuje“, rekao je Miroslav Vasin iz Demokratske stranke.

Srpska radikalna stranka se sprema za izbore kad god oni budu održani, a odluku o tome da li će u njima učestvovati

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga