Večeras tribina Pravo javnosti da ućuti u NDNV-u, govori Rodoljub Šabić

Na tribini će govoriti i medijska ekspertkinja Tanja Maksić, predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović i novinarka Danica Vučenić

19. feb 2018

Tribina “Pravo javnosti da ućuti” biće održana večeras u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, a na njoj će govoriti i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

“Povod za razgovor su višegodišnji problemi koji se javljaju u komunikaciji između institucija države Srbije i kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Skupština Srbije već treću godinu izbegava svoju zakonsku obavezu da raspravlja o godišnjem izveštaju Poverenika, a umesto toga poslanici i ministri verbalno ratuju protiv te institucije”, navodi se u pozivu na tribinu.

Dodaje se da je Republičko javno tužilastvo samo u jednoj godini podnelo više tužbi za poništenje rešenja Poverenika, nego što su sva tužilaštva u zemlji podnela optužnica protiv onih koji su prekršili oba zakona koje Poverenik štiti.

Takođe, Vlada Srbije je potpuno ignorisala Poverenikov predlog novog modela Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i na javnu raspravu stavila Nacrt koji je znatno ispod nužnog nivoa, i za koji stučnjaci kažu da predstavlja veliki korak nazad u demokratskom društvu, piše u pozivu.

Najavljeno je da će tema tribine biti i nova Medijska strategija, koja će odrediti kretanja na medijskoj sceni Srbije do 2023. godine i dodaje da je reč o dokumentu koji se donosi bez prisustva novinara i njihovih udruženja.

Gosti tribine govoriće i o javnim medijskim servisima, o projektnom sufinansiranju medija, Regulatornom telu za elektronske medije, kao i o “besramnoj ulozi” medija u predizbornim kampanjama.

Na tribini će govoriti i medijska ekspertkinja Tanja Maksić, predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović i novinarka Danica Vučenić.

Tribina počinje u 19 sati, a organizuju je Peščanik i NDNV, uz podršku Ambasade Holandije u Beogradu.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga