Večeras pomračenje Meseca

Astronomi sugerišu da se obrati pažnja na prelepe boje koje prate ovu pojavu.

15. jun 2011

Građani Srbije će imati priliku da večeras posmatraju potpuno pomračenje Meseca i to odmah posle njegovog izlaska na istočnom delu horizonta.

Prema obaveštenju beogradskog Astronomskog društva “Ruđer Bošković”, Mesec će izaći u 20 sati i 16 minuta, a u 20 sati i 23 minuta počeće da ulazi u senku Zemlje. Pomračenje će biti dobro vidljivo samo tokom prolaska Meseca kroz Zemljinu senku.

U 21 sat i 13 minuta biće sredina pomračenja, a tri minuta posle ponoći biće poslednji Mesečev kontakt sa Zemljinom senkom. Tokom ovog pomračenja Mesec će proći relativno blizu centra Zemljine senke, pa će potpuno pomračenje trajati jedan sat i 40 minuta, a zajedno sa delimičnim pomračenjem oko tri sata i 40 minuta.

Najduža totalna faza pomračenja zabeležena do sada trajala je dva i po sata. Pomračenje meseca nije toliko spektakularno kao pomračenje sunca, pa uglavnom prolazi nezapaženo. Astronomi sugerišu da se obrati pažnja na prelepe boje koje prate ovu pojavu.

– Pomračenje meseca može se posmatrati golim okom, naravno ako bude vedro. Ono na šta treba svi da obrate pažnju je boja meseca koja će biti zagasito crvena, što pomračenju daje poseban doživljaj – kaže astronom Aleksandar Otašević iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković”.

Poslednje pomračenje meseca bilo je prošle godine i najčešće se dešava jednom do dva puta godišnje. Otašević kaže da ima izuzetaka i da se može desiti da mesec i tri puta godišnje uđe u zemljinu senku, ali da ima godina kada se to ne desi ni jednom. 

Pojava će moći da se prati iz Evrope, Afrike, Australije i Južne Amerike i većeg dela Azije. Nevidljiva je za stanovnike Severne Amerike i pacifičkih ostrva.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga