Već četiri meseca kasni izbor poverenika za informacije od javnog značaja

Inicijativu za otvaranje transparentnog procesa izbora još u novembru prošle godine je pokrenulo 70 organizacija civilnog društva

23. apr 2019

Srbija nema poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti već četiri meseca, otkako je Rodoljubu Šabiću istekao mandat 22. decembra prošle godine.

Po zakonu, Skupština Srbije većinom glasova svih poslanika bira poverenika na predlog Odbor za kulturu i informisanje. Međutim, s obzirom na to da u javnosti i dalje nije poznato ko su mogući kandidati, očito je da parlament ne žuri sa izborom Šabićevog naslednika.

Jedino što je izvesno je da će novi poverenik biti po meri vladajuće garniture, s obzirom na to da je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović izjavio da predlog te stranke u svakom slučaju biti „sušta suprotnost“ bivšem povereniku Rodoljubu Šabiću.

Civilni sektor je još pre mesec dana uputio zahtev skupštinskom Odboru za kulturu i informisanje da im odgovori da li je pokrenut postupak izbora poverenika, ko su mogući kandidati, te da se javno objave njihove biografije.

Međutim, Odbor je odbio da razmotri zahtev. Inicijativu za otvaranje transparentnog procesa izbora novog poverenika, još u novembru prošle godine je pokrenulo 70 organizacija civilnog društva, medija, predstavnika poslovne, stručne i naučne zajednice.

Inače, u predlogu kriterijuma nevladinih organizacija Partneri za demokratske promene Srbija, Transparentnost Srbija, SHARE fondacija, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Biro za društvena istraživanja (BIRODI), Fondacija za otvoreno društvo Srbija i CRTA – navedeno je da svi kandidati treba da poseduju relevantno stručno znanje i iskustvo u oblasti zaštite podataka o ličnosti i pristupa informacijama od javnog značaja, da nisu povezani ni sa jednom političkom strankom, niti su kršili zakone, profesionalne standarde ni pravila struke.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga