VB: Nakon Pariza više napada na muslimane

U izvještaju je navedeno da je u periodu nakon napada u Parizu u Velikoj Britaniji zabilježeno 115 napada na muslimane i islam

24. nov 2015

Nakon napada u Parizu, u Velikoj Britaniji je samo tokom jedne sedmice zabilježeno 115 incidenata u vezi s islamofobijom.

Udruženje Tell Mama koje prati incidente i napade na muslimane i islam u Velikoj Britaniji, objavilo je najnoviji izvještaj o incidentima u vezi s islamofobijom koji su se desili od 14. do 22. novembra.

U izvještaju je navedeno da je u tom periodu u Velikoj Britaniji zabilježeno 115 napada na muslimane i islam.

Od toga, 31 incident ili napad desio se putem interneta, a 84 u stvarnom životu, od čega veliki broj u javnom saobraćaju.

U izvještaju se navodi da je osam muslimana bilo meta napada u momentima kada su pored sebe imali i svoju djecu.

Pokrivene žene

Meta napada su posebno bile pokrivene žene, starosne dobi od 14 do 45 godina.

S druge strane, većinu napadača ili provokatora činile su osobe starosne dobi od 15 do 35 godina.

U izvještaju se navodi kako su osobe koje su na neki način napale muslimane u Velikoj Britaniji najviše koristile riječi kao što su „bombaš“, „terorista“ i „ubica“.

U Velikoj Britaniji trenutno živi blizu tri miliona muslimana.

I Francusko vijeće muslimana je nedavno objavilo poruku pročitanu tokom hutbe (propovijedi) u vrijeme molitve petkom u 2.400 džamija diljem te države.

“Mi, francuski muslimani, potvrđujemo kategorično odbijanje svih oblika nasilja i terorizam koji su protiv vrijednosti mira i bratstva koje promovira islam“, navodi se u poruci.

Muslimani Francuske poručuju da su sastavni dio francuske nacije te izražavaju nepokolebljivu predanost Republici koja ujedinjuje sve ljude koji žive u toj državi.

U napadima pripadnika Islamske države Irak i Levant u Parizu je poginulo 129 osoba, a njih 352 ranjeno.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga