Vazduh u Novom Sadu izuzetno nezdrav – u četvrtoj zoni zagađenja

Novosađani zbog prekomernog zagađenje nisu mogli da vide “prst pred okom”, a delovalo je kao da je usred dana iznenada pao mrak

08. nov 2020

Novi Sad je jedan od 14 gradova u kojima je prošle godine vazduh u Srbiji bio prekomerno zagađen, a kvalitet vazduha ocenjen je najgorom trećom kategorijom.

Izveštaj koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine, pokazao je da je tokom prošle godine u 14 gradova u Srbiji prekoračena koncentracija suspendovanih čestica PM10 i PM2,5, koje je Ognjan Pantić, koordinator projekta Energija, klima i životna sredina, nazvao “tihim ubicama koje skraćuju životni vek”. Ovih dana takođe sa svih strana stižu upozorenja na zagađenje vazduha, uz prognoze da će takav biti cele zime.

Dugotrajna izloženost ljudi zagađenju iz vazduha povećava rizik od obolevanja ne samo respiratornog sistema, već i od kardiovaskularnih i nekih bolesti nervnog sistema, dok je udisanje zagađenog vazduha pogubno za razvoj dece, upozorila je i Dragana Jovanović, pulmolog i profesorka Medicinskog fakulteta, u nedavnom razgovoru za portal Nova.rs.

I dok razmišljate o tome koja maska je najbolja protiv zagađenja ili koji prečišćivač da uzmete za kuću, pogledajte kakav je dan danas “osvanuo” Novosađanima, koji u svom gradu zbog prekomernog zagađenje nisu mogli da vide “prst pred okom”, a delovalo je kao da je usred dana iznenada pao mrak.

Inače, prema merenjima aplikacije Sepa Agencije za zaštitu životne sredine, Novi Sad je danas u četvrtoj, crvenoj zoni zagađenja, dok aplikacija AirVisual, koja prenosi podatke o zagađenosti vazduha širom sveta, pokazuje da je vazduh u glavnom gradu Vojvodine danas “izuzetno nezdrav za osetljive grupe”.

(Nova.rs, Foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga