Vatrogasci: Konstrukcija Notr Dama spasena

Makron: Požar u Notr Damu odnosi sa sobom deo svakoga u Francuskoj

15. apr 2019

Pariski vatrogasci saopštili su večeras da su posle nekoliko sati gašenja požara u katedrali Notr Dam uspeli da sačuvaju konstrukciju zdanja u celini, javila je agencija Frans pres.

„Možemo da kažemo da je konstrukcija Notr Dam spasena u celini“, izjavio je komandant vatrogasne brigade Žan-Klod Gale i dodao da je vatra stišana.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Loran Njunez izjavio je da i dalje postoji izuzetan oprez ali je dodao da je sad optističniji.

Vatrogasci su naveli da će ostati da gase požar tokom noći.

Prema preliminarnoj istrazi, izgleda da je požar slučajno izbio.

Požar je prvo zahvatio potkrovlje, a urušio se deo krova i vrh tornja koji su držala četiri stuba visine 93 metra.

„Strašan požar“, izjavila je gradonačelnica Pariza An Idalgo koja se nalazi na licu mesta kao i nekoliko hiljada ljudi koji su se okupili na obližnjem mostu u samom srcu glavnog grada Francuske.

Požar je izbio tokom nedelje uoči Uskrsa, a vatrogasci smatraju da je vatra povezana s radovima renoviranja katedrale.

Gust dim izlazi iz zdanja koje je zahvaćeno impresivnim plamenom. Mnogi francuski mediji na internetu uživo prikazuju snimke i fotografije.

Gradske vlasti su navele da je posebna misija zadužena za spasavanje vrednih umetničkih dela u katedrali.

Oko 13 miliona turista godišnje poseti katedralu, u kojoj se svakodnevno služe mise.

Zdanje u stilu gotike nalazi se u četvrtom arondismanu Pariza, u srcu glavnog grada kod reke Sene.

Gradnja katedrale posvećene Bogorodici Mariji počela je 1163. godine za vreme biskupa Morisa de Silija. Gradnja je trajala gotovo dva veka, a prva velika restauracija crkve bila je od 1844. do 1864. godine.

Zvona katedrale su se izmedju ostalog oglasila i za pobedu u Kosovskom boju i na 800. godišnjicu.

Viktor Igo je ovekovečio katedralu u romanu „Bogorodična crkva u Parizu“ (1831), priči o zvonaru Kvazimodu.

Notr Dam je najpoznatija katedrala u Francuskoj, posle katedrala u Rensu, Strazburu, Šartru, Boveu i Amijenu.

Makron: Požar u Notr Damu odnosi sa sobom deo svakoga u Francuskoj

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je večeras da veliki požar koji je zahvatio parisku katedralu Notr Dam odnosi sa sobom deo svakog gradjanina Francuske.

„Tužan sam večeras što gledam kako gori deo nas“, naveo je Makron na Tviteru po izbijanju požara, prenosi Asošiejted pres.

Makron je zbog požara odložio planirano obraćanje naciji putem televizije i otišao do Notr Dama. On je trebalo da iznese svoje odgovore u vezi s nezadovoljstvom gradjana koji više meseci protestuju zbog njegovih politika.

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel izjavio je da je pariska katedrala Notr Dam bila „simbol Francuske i evropske kulture“, preneo je Frans pres.

„Ove strašne slike Notr Dama u požaru bole. Notr Dam je simbol Francuske i naše evropske kulture. Mislima smo s francuskim prijateljima“, naveo je kancelarkin portparol Štefen Zajbert na Tviteru.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas prethodno je na Tviteru napisao da je požar u katedrali „pogodio srca“ Nemaca.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je „jezivo gledati veliki požar u katedrali Notr Dam u Parizu“ i izneo predloge za gašenje požara.

„Možda bi leteće cisterne sa vodom mogle da budu upotrebljene za gašenje požara. Mora se delovati brzo“, naveo je Tramp na Tviteru.

Generalna direktorka Uneska Odre Azule navela je da će ta organizacija UN biti uz Francusku u procesu obnove katedrale koja predstavlja „neprocenjivo nasledje“.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je da London danas pati zajedno s Parizom.

„Srceparajuće scene iz katedrale Notr Dam u plamenu. London je danas u patnji s Parizom, i uvek u prijateljstvu“, naveo je Kan na Tviteru.

(Beta, Foto: Sky News)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga