Vatikanska banka dobila novog menadžera

Rolando Maranci radio je za finansijsku grupu Promontori i savetovao Institut za religijska pitanja kako da sredi svoje račune

01. dec 2013

Problematična Vatikanska banka obznanila je danas da ima novog menadžera, i to spoljnog konsultanta koji je došao na to mesto nakon što su se dva ključna menadžera povukla zbog skandala nastalih ovog leta.

Rolando Maranci, kako se zove novi menadžer, radio je za finansijsku grupu Promontori i savetovao Institut za religijska pitanja kako da sredi svoje račune.

Maranci (60) je još 1. jula imenovan za vršioca dužnosti zamenika direktora Vatikanske banke, pošto su Paolo Siprijani i Masimo Tuli morali da daju ostavke zbog afere sa računovođom, blisko povezanim sa bankom, koji je uhapšen pri pokušaju da 20 miliona evra prenese iz Švajcarske u Italiju bez prijave tog novca carinicima.

U vreme ovih smena, predsednik banke Ernst fon Frejberg postao je vršilac dužnosti direktora, ali je nastavio da radi i kao predsednik upravnog odbora, što je bio konflikt interesa koji je, kako se čini, razrešen Marancijevim imenovanjem za glavnog menadžera.

For Frajberg ostaje na funkciji predsednika.

Marancijevo imenovanje objavljeno je danas, nekoliko dana pre no što specijalni komitet Savet Evrope treba da iznese svoju procenu do koje mere se Vatikan prilagodio međunarodnim normama u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Vatikan je prošao prvi test komiteta Monival u leto 2012. godine, ali su mu ocene bile slabe ili u opadanju kada je u pitanju bila njegova nadzorna finansijska agencija.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga