Vasin: Za DS načelno prihvatljiv predlog o promeni izbornog sistema

Izborni sistem biće promenjen u proporcionalni?

29. maja 2014

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) Miroslav Vasin izjavio je danas da je za njegovu stranku „načelno prihvatljiv“ predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) o promeni izbornog sistema za izbore za Skupštinu Vojvodine.

„Mislimo da taj predlog dolazi u pravo vreme, s obzirom da ovo nije izborna godina u Vojvodini, a o izmeni izbornih pravila se ne razgovara u izbornoj godini“, naveo je Vasin u saopštenju za javnost.

Dodao je da će DS u narednim danima razgovarati sa LSV o toj inicijativi, a potom će organi stranke doneti konačnu odluku „vrlo brzo“.

LSV je prošlog petka najavio da će pokrenuti inicijativu za promenu izbornog sistema u Vojvodini, jer „ona ne odslikava na najbolji i najpravedniji način ni volju birača, niti političke odnose u Vojvodini“.

Metod po kojem se polovina pokrajinskih poslanika bira po proporcionalnom, a polovina po većinskom izbornom sistemu, pokazao se lošim u prethodnim izbornim ciklusima iz više razloga, a pre svega zato što proizvodi da glas birača ne vredi jednako u svim mestima u Vojvodini, naveo je tada LSV.

LSV se založio da Skupština Vojvodine uvede proporcionalni izborni sistem, sa Vojvodinom kao jednom izbornom jedinicom.

Vladajuću koaliciju u Skupštini Vojvodine čine DS, LSV i Savez vojvođanskih Mađara.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga