- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vasin: Vojvodina je bila pionir u borbi protiv porodičnog i rodnog nasilja

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Miroslav Vasin kritikovao je danas vlast zbog izjava da se propisi koji podstiču borbu protiv porodičnog i rodnozasnovanog nasilja po prvi put usvajaju u Srbiji i podsetio da je Vojvodina u prethodnih desetak godina postigla značajne rezultati u oblasti rodne ravnopravnosti i borbi protiv nasilja.

“U više navrata evropske institucije su isticale Vojvodinu kao evropsku regiju sa izuzetnim rezultatima u ovoj oblasti, a to je naglašavano i u izveštajima Saveta Evrope. Vojvodina je, između ostalog, dobitnik nagrade Saveta Evrope za podsticanje ženskog preduzetništva i nagrade Komiteta za žene UN, koji je značajnim sredstvima podržao projekat umrežavanja pravosudnih, zdravstvenih, policijskih, socijalnih i obrazovnih institucija u borbi protiv porodičnog nasilja. Realizacija tog projekta ocenjena je najvišom ocenom, kako od UN, tako i od svih državnih institucija”, naveo je Vasin u saopštenju za javnost.

Miroslav Vasin bio je pokrajinski sekretar za priredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

Naveo je da je Pokrajinska vlada svojevremeno sa Fondom B 92 podigla šest sigurnih ženskih kuće, čime je Vojvodina je postala regija sa evropskim standardom broja sigurnih kuća u odnosu na broj stanovnika.

“Pokrajinska vlada, jedina u Evropi, već dve godine izdvaja sredstva kojima zapošljava žene koje su žrtve nasilja, nakon njihovog napuštanja sigurnih kuća. Ideja o otvaranji SOS telefona za žrtve nasilja u Beogradu je odlična, ali mi smo takav telefon u Vojvodini otvorili još pre nekoliko godina. U poslednje tri godine svaki pokrajinski budžet je sadržavao rodnu komponentu, odnosno sagledavanje realizacije svakog projekta sa pođednakim šansama za muškarce i žene”, rekao je Vasin.

Dodao je da je Pokrajinska vlada osnovala više od dve stotine seoskih udruženja žena, pomagali im, i na taj način zaštitili žene na selu.

“Predlozi svih zakona iz oblasti rodne ravnopravnosti i borbi protiv porodičnog nasilja inicirani su odlukama Skupštine Vojvodine. Borbu za ravnopravnost muškaraca i žena u Srbiji nisu pokrenule političari i političarke koji su sada na vlasti, nego pokojna Jelica Rajačić Čapaković još 2002. godine, kada je osnovala Pokrajinski sekretarijat za pitanja rodne ravnopravnosti. Nadam se da će i sadašnja Pokrajinska vlada nastaviti sa ovakvom praksom”, poručio je Vasin.

Srpska napredna stranka je u saopštenju za javnost ocenila Vasinove reči kao “patetične istupe” i dodala da je Vasinovo hvaljenje bivše Pokrajinske Vlade “izražajno besmisleno”, posebno kada se ima u vidu da je “baš ta vlada od strane građana ocenjena kao katastrofalna”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!