Vasin: Vojvodina je bila pionir u borbi protiv porodičnog i rodnog nasilja

"Naprednjaci" se opet kite tuđim perjem

28. nov 2016

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Miroslav Vasin kritikovao je danas vlast zbog izjava da se propisi koji podstiču borbu protiv porodičnog i rodnozasnovanog nasilja po prvi put usvajaju u Srbiji i podsetio da je Vojvodina u prethodnih desetak godina postigla značajne rezultati u oblasti rodne ravnopravnosti i borbi protiv nasilja.

“U više navrata evropske institucije su isticale Vojvodinu kao evropsku regiju sa izuzetnim rezultatima u ovoj oblasti, a to je naglašavano i u izveštajima Saveta Evrope. Vojvodina je, između ostalog, dobitnik nagrade Saveta Evrope za podsticanje ženskog preduzetništva i nagrade Komiteta za žene UN, koji je značajnim sredstvima podržao projekat umrežavanja pravosudnih, zdravstvenih, policijskih, socijalnih i obrazovnih institucija u borbi protiv porodičnog nasilja. Realizacija tog projekta ocenjena je najvišom ocenom, kako od UN, tako i od svih državnih institucija”, naveo je Vasin u saopštenju za javnost.

Miroslav Vasin bio je pokrajinski sekretar za priredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

Naveo je da je Pokrajinska vlada svojevremeno sa Fondom B 92 podigla šest sigurnih ženskih kuće, čime je Vojvodina je postala regija sa evropskim standardom broja sigurnih kuća u odnosu na broj stanovnika.

“Pokrajinska vlada, jedina u Evropi, već dve godine izdvaja sredstva kojima zapošljava žene koje su žrtve nasilja, nakon njihovog napuštanja sigurnih kuća. Ideja o otvaranji SOS telefona za žrtve nasilja u Beogradu je odlična, ali mi smo takav telefon u Vojvodini otvorili još pre nekoliko godina. U poslednje tri godine svaki pokrajinski budžet je sadržavao rodnu komponentu, odnosno sagledavanje realizacije svakog projekta sa pođednakim šansama za muškarce i žene”, rekao je Vasin.

Dodao je da je Pokrajinska vlada osnovala više od dve stotine seoskih udruženja žena, pomagali im, i na taj način zaštitili žene na selu.

“Predlozi svih zakona iz oblasti rodne ravnopravnosti i borbi protiv porodičnog nasilja inicirani su odlukama Skupštine Vojvodine. Borbu za ravnopravnost muškaraca i žena u Srbiji nisu pokrenule političari i političarke koji su sada na vlasti, nego pokojna Jelica Rajačić Čapaković još 2002. godine, kada je osnovala Pokrajinski sekretarijat za pitanja rodne ravnopravnosti. Nadam se da će i sadašnja Pokrajinska vlada nastaviti sa ovakvom praksom”, poručio je Vasin.

Srpska napredna stranka je u saopštenju za javnost ocenila Vasinove reči kao “patetične istupe” i dodala da je Vasinovo hvaljenje bivše Pokrajinske Vlade “izražajno besmisleno”, posebno kada se ima u vidu da je “baš ta vlada od strane građana ocenjena kao katastrofalna”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga