Vasin: Vojvođanski model integracije Roma implementiraćemo u EU

Vojvođanski sekretar za rad i zapošljavanje Miroslav Vasin izjavio je danas da je Vojvodina dobila poziv od Evropske komisije da implementira svoj model unapređenja položaja Roma u društvu i u zemljama Evropske Unije. Vasin je ocenio da je Kancelarija za inkluziju Roma pokazala svu opravdanost svoga postojanja i naveo da Vlada Vojvodine ulaže velika sredstva u integraciju Roma u društvo.

10. mar 2011

Vojvođanski sekretar za rad i zapošljavanje Miroslav Vasin izjavio je danas da je Vojvodina dobila poziv od Evropske komisije da implementira svoj model unapređenja položaja Roma u društvu i u zemljama Evropske Unije.
Vasin je na konferenciji za novinare rekao da je poziv usledio nakon što su predstavnici pokrajinske vlade i vojvođanske Kancelarije za inkluziju Roma krajem prošle godine taj model predstavili zvaničnicima u Evropskoj komisiji.
On je ocenio da je Kancelarija za inkluziju Roma pokazala svu opravdanost svoga postojanja i naveo da Vlada Vojvodine ulaže velika sredstva u integraciju Roma u društvo.
“Naš model nije samo model za celu Srbiju, već model za celu Evropu. Umesto da se Romi getoiziraju, mi vodimo politiku integracije Roma u društvo”, rekao je Vasin i dodao da u centralnoj Srbiji ne postoje ni volja ni sluh za prihvatanje vojvođanskog modela.
On je naveo da Vojvodina ulaže puno u školovanje romske dece, jer je to preduslov da Romi dobiju svoju intelektualnu elitu, koja će preuzeti brigu o sopstvenoj nacionalnoj zajednici. Dodao je da pokrajina puno ulaže i u rešavanje stambenih pitanja Roma, kao i da potpomaže razvoj privatnog biznisa kod Roma.
Vasin je ocenio da je, bez obzira na kontinuiranu pomoć koju Romi u Vojvodini dobijaju u raznim oblastima, situacija i dalje više nego katastrofalna. “Romi su apsolutno najsiromašniji među siromašnima u Srbiji. Uradili smo mnogo, ali to je samo jedna kap u moru”, kazao je pokrajinski sekretar.
Direktor Kancelarije za inkluziju Roma Duško Jovanović rekao je da u oblasti obrazovanja Roma ima velikog napretka u Vojvodini i naveo da na Novosadskom univerzitetu studira više od 250 Roma. “To je više nego li na svim univerzitetima u Srbiji zajedno, a više je i od evropskog proseka”, naveo je Jovanović.
Potpredsednica pokrajinske vlade Ana Tomanova-Makanova izrazila je zadovoljstvo što je danas promovisan prvi broj mesečnika “Dekada Roma u Vojvodini”.
Ona je navela da pokrajinska vlada godišnje izdvaja više od 300 miliona dinara za medije na jezicima nacionalnih manjina.
Taj mesečnik izdaje Kancelarija za inkluziju Roma, uz finansijsku podršku Vlade Vojvodine. Tiraž mu je 1.000 primeraka i štampan je na romskom, srpskom i na engleskom jeziku.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga