Vasin: Veliki potencijali Vojvodine za rečni transport

Uključiti i Tisu u međunarodne plovne puteve

06. feb 2014

Vojvođanski sekretar za privredu Miroslav Vasin izjavio je danas da Vojvodina ima „izuzetan potencijal“ za vodni transport, sa kojim može i treba da se uključi u transportne puteve Evrope.

Vasin je na Međunarodnoj konferenciji o razvoju luka kao logističkih centara i njihovoj integraciji u logističku mrežu evropskog podunavskog regiona rekao da Vojvodina ima značajne prirodne i izgrađene kapacitete za rečni transport, kao i iskustvo u brodarstvu i brodogradnji.

„Potencijale vodnog saobraćaja Vojvodine, sagledavamo kroz oko 1.000 kilometara kvalitetnih vodnih puteva, položaj na koridoru reke Dunav, sedam međunarodnih i više domaćih javnih pristaništa, osam rečnih i kanalskih brodogradilišta, oko 20 brodarskih preduzeća, obrazovne i kadrovske institucije i dugu tradiciju brodarstva“, naveo je Vasin.

On je ukazao i na značaj reke Tise i dodao da se radi i na odgovarajućoj transportnoj integraciji vodotoka Tise, po ugledu na standarde i zahteve transporta na reci Savi, kako bi i Tisa postala međunarodni plovni put.

Pomoćnica ministra saobraćaja Mirjana Trifunović najavila je izradu strategije razvoja vodnog saobraćaja i naglasila da je cilj da se pospeši rečni transport, jer domaći potencijali nisu dovoljno iskorišćeni.

„Očekujemo prve radove na Dunavu već krajem ove godine, a na Savi sledeće godine“, kazala je Mirjana Trifunović i najavila modernizaciju luka.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga